Wall: Θετικά πρόσημα λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο

Wall: Θετικά πρόσημα λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο

Η αισιοδοξία επανήλθε στους επενδυτές, με τους δείκτες της Wall Street να κινούνται ανοδικά, εν μέσω ενός θετικού κλίματος που διαμόρφωσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ στο Fox News ότι μια συμφωνία με την Κίνα «είναι κοντά» προκειμένου να τερματισθεί ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος μέσω της αλληλοεπιβολής δασμών.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι εξίσου ελπιδοφόρες για το εμπόριο δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο οποίος από ένα διεθνές φόρουμ που παραβρέθηκε δήλωσε πως το Πεκίνο προσδοκά να «εργαστεί για την ευόδωση της ''πρώτης φάσης'' μιας εμπορικής συμφωνίας στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότητας.»

Παράλληλα όμως ο Σι Τζινπίνγκ σε τόνο προειδοποιητικό πρόσθεσε ότι «Όταν χρειαστεί, θα αντεπιτεθούμε, αλλά εργαζόμαστε ενεργά, προσπαθώντας να μην έχουμε εμπορικό πόλεμο... Δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο και δεν είναι κάτι που θέλουμε».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι δεν του άρεσε η χρήση της λέξης «ισοτιμία» που χρησιμοποίησε ο Κινέζος ομόλογός του, καθώς οι ΗΠΑ «ξεκινούν [με τη συμφωνία] από το ''πάτωμα'' ενώ η Κίνα βρίσκεται ήδη στο ''ταβάνι'', χάρη στα 500 δισ. δολάρια που εισπράττει από τις ΗΠΑ το Πεκίνο.

Η Κίνα έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να άρει τους επιβληθέντες δασμούς αξίας 350 δισ. δολαρίων σε εξαγώγιμα κινεζικά προϊόντα προκειμένου να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η επίτευξη της ''πρώτης φάσης'' μιας εμπορικής συμφωνίας, ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη απορρίψει το κινεζικό αίτημα, αντιτείνοντας πως η Κίνα πρέπει να προβεί σε ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις προκειμένου να καταλήξουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας. 

Σε αυτό το ρευστό γεωπολιτικά πλαίσιο, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,2% στις 27.822 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται 0,23% στις 8.525 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,22% υψηλότερα στις 3.110 μονάδες.