Wall Street: Συνεχίζεται το μετεκλογικό ράλι - Κέρδη 550 μονάδων για τον Dow Jones

Wall Street: Συνεχίζεται το μετεκλογικό ράλι - Κέρδη 550 μονάδων για τον Dow Jones

Συνέχεια στο ανοδικό σερί που ξεκίνησε την ημέρα των προεδρικών εκλογών έδωσαν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να προεξοφλούν με αυτόν τον τρόπο το γεγονός πως η ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι θέμα χρόνου, ενώ η Wall Street διατήρησε τα κέρδη της και μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει αμετάβλητα σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκιά της.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της καταμέτρησης των ψήφων στις κρίσιμες Πολιτείες της Αριζόνα, της Τζόρτζια και της Πενσιλβάνια, που θα καθορίσουν τον οριστικό νικητή της εκλογικής αναμέτρησης, ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα στην Αριζόνα, με διαφορά 2,4% από τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφέρει να μαζέψει την σε βάρος του διαφορά τις τελυεταίες ώρες, ενώ ακόμα απομένει να καταμετηθεί το 14% του συνολικού αριθμού των ψήφων.

Στην Τζόρτζια, ο Ντ. Τραμπ προηγείται πλέον μόλις με 18.000 ψήφους διαφορά από τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, ενώ απομένει να καταμετρηθεί το 5% των ψήφων, πολλές εκ των οποίων προέρχονταοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Πολιτείας, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές ευνοεί τον Τζο Μπάιντεν.

Τέλος, στην Πενσιλβάνια -την τελευταία Πολιτεία του «μπλε τείχους» που παραμένει διεκδικήσιμη από τους δύο μονομάχους, με καταμετρημένο το 89% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με λιγότερες από 150.000 ψήφους, ωστόσο οι Δημοκρατικοί αισιοδοξούν πως η ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων από την κομητεία που ανήκει η πόλη της Φιλαδέλφειας, θα δώσει την τελική νίκη στον 77χρονο Μπάιντεν, αναδεικνύοντας τον αυτόματα 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 253 εκλέκτορες έναντι 213 του Ντ. Τραμπ και χρειάζεται ακόμα την νίκη σε δύο ακόμα Πολιτείες για να εξασφαλίσει την εκλογή του.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε νέα σημαντικά κέρδη 542 μονάδων ή 1,95% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 18.930 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 67 μονάδες ή 1,95%, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση στις 3.510 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη για μία ακόμα συνεδρίαση, κατέγραψε τέλος και οι δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορώθηκε στις 11.890 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 2,59%.

Παράλληλα, ενδεικτικό της αισιοδοξίας στην αγορά για άμεση ανάδειξη του νέου προέδρου στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη είναι το γεγονός πως ο δείκτης VIX που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά, υποχώρησε εκ νέου σήμερα, κάτω από τις 28 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,95%.

Πλέον, οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς βρίσκονται καθ' οδόν για την καλύτερη εβδομαδιαία τους επίδοση από τον περασμένο Απρίλιο, με τον Dow Jones να καταγράφει κέρδη 6,9% κατά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ S&P 500 και Nasdaq ενισχύονται κατά 7,2% και 8,7% αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, κέρδη 3,4% κατέγραψε η μετοχή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της εταιρείας, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ κέρδη άνω του 11% σημείωσε και ο τίτλος της τεχνολογικής Qualcomm.

Πιο αναλυτικά, η GM εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,05 δισ. δολάρια ή 2,78 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα κέρδη των 2,35 δισ. δολαρίων ή 1,60 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Σε προσαρμοσμένα βάση, τα κέρδη της GM διαμορφώθηκαν στα 2,83 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 1,38 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 35,48 δισ. δολάρια, σχεδόν αμετάβλητα από το επίπεδο των 35,47 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, ξεπερνώντας όμως τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν έσοδα 35,43 δισ. δολαρίων.

Τέλος, στα μάκρο της ημέρας, νέα μείωση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας, κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, καθώς συνολικά κατατέθηκαν 751.000 αιτήσεων για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Οκτωβρίου.

Η μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθε στις 7.000 αιτήσεις και πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, όταν και ξεκίνησε η πρώτη εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μέσω των τακτικών πολιτειακών προγραμμάτων υποχώρησε κατά 538.000 στα περίπου 7,3 εκατ. άτομα για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Αυτό είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.