Wall Street: Συνεχίζεται το ανοδικό σερί μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Wall Street: Συνεχίζεται το ανοδικό σερί μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Ανοδικά κινούνται την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει στο προσεχές χρονικό διάστημα για την στήριξη της αγοράς εργασίας αλλά και της οικονομίας των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 113 μονάδων ή 0,4% και βρίσκεται στις 28.606 μονάδες, καταφέροντας να περάσει σε θετικό έδαφος για το 2020, διαγράφοντας το σύνολο των απωλειών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500 που βρίσκεται στις 3.494 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,3%, ενώ πλώρη για ακόμα ένα ιστορικό υψηλό (το 40οστό για το 2020) έχει βάλει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που κερδίζει 0,25% και βρίσκεται στις 11.651 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη άνω του 1% καταγράφουν οι μετοχές των Walmart και Microsoft, με τον τεχνολογικό κλάδο να οδηγεί την άνοδο του S&P 500, καθώς ενισχύεται κατά 0,6%.

Ταυτόχρονα κέρδη 3,5% καταγράφει η μετοχή της Moderna Inc. μετά το ενδιαφέρον της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αγορά 40 εκατ. δόσεων του εμβολίου mRNA-127 για τη νόσο COVID-19, ενώ «άλμα» 7,5% σημειώνει η μετοχή της Dell Technologies, με την εταιρεία να ανακοινώνει επίσης κερδοφορία καλύτερη των προσδοκιών της αγοράς.

Kέρδη 1% καταγράφει, τέλος, και η μετοχή της Coca Cola, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα μειώσει σχεδόν στο μισό τις επιχειρησιακές μονάδες της και θα προσφέρει πακέτα εθελούσιας εξόδου σε περίπου 4.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Πουέρτο Ρίκο, καθώς πασχίζει να αντιμετωπίσει τη μείωση των πωλήσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών του κόσμου κατέγραψε μείωση των πωλήσεων κατά 28% στο «πιο δύσκολο» τρίμηνο του έτους, με τα μέτρα περιορισμού κατά του Covid-19 να κλείνουν εστιατόρια, θέατρα και αθλητικές εκδηλώσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, καλύτερες των αναμενόμενων ήταν οι επιδόσεις του δείκτη καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, καθώς καταγράφηκε αύξηση 1,9% σε σχέση με τον Ιούνιο, την στιγμή που αναλυτές στο Reuters έκαναν λόγο για αύξηση 1,5%, ενώ αισιοδοξία προκάλεσε και η αύξηση του προσωπικού εισοδήματος των Αμερικανών κατά 0,4%, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,2%.

Σημειώνεται πως οι δείκτες της Wall Street σε εβδομαδιαία κλίμακα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ έφεραν αέρα αισιοδοξίας στην αγορά.

Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Federal Reserve που διεξήχθη στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, ο Τζ. Πάουελ ανακοίνωσε την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία θα έχει ως κεντρικό άξονα την «στοχευμένη» υπέρβαση του ορίου 2% στον πληθωρισμό αλλά και μία νέα ευέλικτη πολιτική που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα την προληπτική αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις τιμές.

Στην ομιλία του ο Πάουελ χαρακτήρισε την κίνηση του ως «ισχυρή αναβάθμιση» κάτι που σημαίνει ότι στο εξής η FED ακολουθεί μια στρατηγική βάση της οποίας η υπέρβαση του στόχου του πληθωρισμού στο μέλλον θα είναι ανεκτή ή ακόμη και σκόπιμη.

Σύμφωνα με αναλυτές η αλλαγή πολιτικής μπορεί να λάβει διάφορες μορφές - όπως μια δέσμευση να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο 2% -όχι με ακρίβεια-, αλλά κατά μέσο όρο μέσα σε μια περίοδο ορισμένων ετών, έτσι ώστε όταν υποχωρεί κάτω του στόχου να μπορεί να ακολουθήσει μια ανάλογη υπέρβασή του.

Την αισιοδοξία στην αγορά μετά και την ομιλία του Πάουελ επέτειναν και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ σχετικά με το ύψος της μείωσης του ΑΕΠ κατά το β' τρίμηνο του έτους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία, το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη συρρικνώθηκε κατά 31,7% κατά το β' τρίμηνο του 2020, την στιγμή που εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση της τάξης του 32,9%.

Παράλληλα, θετικά αποτιμήθηκε και η σταθεροποίηση των νέων αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στο 1 εκατ. για την εβδομάδα που τελείωσε στις 22 Αυγούστου, με τον αριθμό των νέων αιτήσεων να καταγράφει νέα μείωση σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση