Wall Street: Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και απώλειες για τον Dow Jones

Wall Street: Πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και απώλειες για τον Dow Jones

Μικτά πρόσημα καταγράφηκαν την Παρασκευή στην αμερικανική αγορά, με τον τεχνολογικό κλάδο να ανακάμπτει μερικώς από τις ισχυρές απώλειες που κατέγραψε την Πέμπτη, ωστόσο το sell-off στον τομέα των τραπεζών μετά την απόφαση της Fed να μην επεκτείνει την επιπλέον μόχλευση για τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε σημαντικές απώλειες τον βιομηχανικό δείκτη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 234 μονάδων ή 0,71% και διαμορφώθηκε στις 32.627 μονάδες, ενώ οριακές απώλειες 0,06% σημείωσε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.913 μονάδες.

Με κέρδη 0,76% έκλεισε, τέλος, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώθηκε στις 13.215 μονάδες, διαγράφοντας τμήμα των απωλειών της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο της νέας ισχυρής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.

Στο ταμπλό, «άλμα» 4% κατέγραψε ο τίτλος της Facebook, ενώ κέρδη 1,5% σημείωσαν οι μετοχές των Amazon και Netflix.

Στον τραπεζικό κλάδο, αντίθετα, ισχυρές απώλειες σημείωσε η μετοχή της Wells Fargo με πτώση 2,9%, ενώ και οι μετοχές των JPMorgan και Goldman Sachs υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 1%. Απώλειες, τέλος, και για την Bank of America που έχασε 1%.

Παράλληλα, ισχυρά κέρδη άνω του 6% αποκόμισε από την σημερινή συνεδρίαση η FedEx μετά την παρουσίαση των στοιχείων για την κερδοφορία της κατά το δ' τρίμηνο του 2020, ενώ απώλειες άνω του 4% σημείωσε ο τίτλος της Nike μετά την ισχυρή υστέρηση σε έσοδα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,5%, ο S&P 500 έχασε 0,8%, ενώ απώλειες 0,8% εμφάνισε και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Στη βασική είδηση της ημέρας, η Fed αποφάσισε να μην επεκτείνει τη ρύθμιση για χαμηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες στις τράπεζες, την οποία είχε εισάγει ως μέτρο κατά της πανδημίας.

Ειδικότερα, η εν λόγω ρύθμιση επέτρεπε στις τράπεζες να μην περιλαμβάνουν τις καταθέσεις τους στην Fed και τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ που διακρατούν στον υπολογισμό της αναλογίας μόχλευσης, σε μια απόφαση που είχε ληφθεί με στόχο κυρίως την αποκλιμάκωση πέρυσι των αποδόσεων του κρατικού χρέους.

Επιπλέον, η απόφαση προβληματίζει τους traders, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων αν οι τράπεζες επιλέξουν να πουλήσουν μέρος τίτλων τους ως απάντηση. Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποδόσεις τους ακόμα πιο ψηλά σε μία περίοδο που ήδη «τρομάζουν» τους επενδυτές.