Wall Street: Οριακά κέρδη με «καύσιμο» από τον τεχνολογικό κλάδο

Wall Street: Οριακά κέρδη με «καύσιμο» από τον τεχνολογικό κλάδο

Οριακά κέρδη κατέγραψαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφονται για ασφάλεια στον τομέα της τεχνολογίας, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ ώθηση στην αγορά έφεραν οι εξελίξεις στις διαβουλεύσεις αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Γερουσία, Δημοκρατικός Τσάκ Σούμερ, ανέφερε πως ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ συμφώνησε στη συνέχιση των διπαραγματεύσεων για νέα δημοσιονομικά κίνητρα.

Αναλυτικότερα, ο Dow Jones, μετά το αρνητικό άνοιγμα με τις απώλειες άνω των 200 μονάδων, αντίστρεψε την εικόνα και έκλεισε με άνοδο 44,81 μονάδων (0.15%) στις 29.483 μονάδες. 

Αντίστοιχα, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 παρουσίασε κέρδη 0,39% και έκλεισε στις 3.581 μονάδες, ενώ τέλος ο τεχνολογικός Nasdaq ακολουθώντας τους υπόλοιπους δείκτες κατέγραψε κέρδη 0,87% στις 11.904 μονάδες.

Ανάλυση του CNBC για τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων νέων ημερήσιων λοιμώξεων από κορονοϊού στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 161.165, αυξημένος κατά 26% από την προηγούμενη εβδομάδα. Συνολικά, περισσότερες από 11,5 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ.

Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων ώθησε ορισμένες περιοχές της χώρας να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, διέταξε τα σχολεία να κλείσουν για να μάθουν αυτοπροσώπως «με μεγάλη προσοχή».

Την Πέμπτη, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβούλευσαν τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν για την ημέρα των Ευχαριστιών λόγω της επιδημίας.

Προκαταρκτικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν νωρίτερα την Πέμπτη Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το υποψήφιο εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσαν παρόμοια ανοσολογική απόκριση μεταξύ όλων των ενηλίκων. Τα δεδομένα της Οξφόρδης και της AstraZeneca ήρθαν μια ημέρα αφότου οι Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο για τον Covid-19 ήταν 95% αποτελεσματικός. 

Ωστόσο, την ίδια ώρα, τα νέα από την αγορά εργασίας δεν ήταν θετικά καθώς ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο για πρώτη φορά εδώ και πέντε εβδομάδες, υποδηλώνοντας ότι η ανάκαμψη επιβραδύνεται εν μέσω νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στα 742.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, από τις 31.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπό τις συνθήκες αυτές, oι μετοχές Netflix και Amazon είχαν άνοδο 0,6% και 0,4%, αντίστοιχα, η Alphabet κατά 1% και η Microsoft έκλεισε με άνοδο κατά 0,6%. Η μετοχή της Apple παρουσίασε κέρδη 0,5% και το Facebook έκλεισε την ίδια ημέρα με άνοδο 0,4%.