Wall Street: Nέα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P 500

Wall Street: Nέα ρεκόρ οι Dow Jones και S&P 500

Με σημαντικά κέρδη που ώθησαν τους Dow Jones και S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά διαπραγματεύονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, έπειτα από τα στοιχεία που έδειξαν άλμα άνω των εκτιμήσεων στις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο και πτώση παράλληλα του αριθμού των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,7% και κινείται στις 33.962 μονάδες, έχοντας καταγράψει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό στις 33.986 μονάδες.

Στο ίδιο ρυθμό κινείται και ο S&P 500 που σημείωσε νέο ρεκόρ στις 4.156 μονάδες και κινείται με άνοδο  0,76%, ενώ αν και χωρίς υψηλό ακόμα καλύτερη επίδοση εμφανίζει ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq με άνοδο 1% στις 14.000 μονάδες.

Βασική ώθηση στους δείκτες δίνουν τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, που έδειξαν ισχυρή άνοδο στις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο, μετά το πακέτο τόνωση Μπάιντεν με τις νέες επιταγές οικονομικής ενίσχυσης απευθείας σε πολίτες, ενώ την ίδια ώρα μειωμένες και σημαντικά κάτω των εκτιμήσεων ήταν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις πραγματοποίησαν άλμα 9,8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, έναντι εκτιμήσεων αναλυτών σε έρευνα του Reuters για αύξηση ύψους 5,9%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσιών τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις των υπολοίπων αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,9% τον περασμένο μήνα, ενώ τον Φεβρουάριο είχαν καταγράψει πτώση κατά 3,4%.

Παράλληλα, θετικά ήταν τα νέα και από την αγορά εργασίας, καθώς οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 200.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, την εν λόγω εβδομάδα κατατέθηκαν 576.000 νέες αιτήσεις επιδόματος έναντι 769.000 την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 700.000 νέες αιτήσεις.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων που ενισχύουν περαιτέρω την επενδυτική διάθεση.

Ειδικότερα, άλμα 3,5% πραγματοποιεί η μετοχή της UnitedHealth η οποία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών και δίνει ισχυρή ώθηση στον Dow, ενώ με κέρδη 0,4% κινείται και ο τίτλος της Pepsi μετά τα δικά της αποτελέσματα.

Επιπλέον, ο τεχνολογικός κλάδος έχει επανέλθει στο προσκήνιο με «βοήθεια» από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικαμικών ομολόγων. Σε αυτό το κλίμα, η Apple πραγματοποιεί ράλι 2,15%, ενώ η  Microsoft ενισχύεται επίσης κατά 1,5%.

Σημειώνεται τέλος, ότι παρόλο που δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό, ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου παρουσίασαν σήμερα ακόμα δύο κολοσσοί της παγκόσμιας τραπεζικής, οι Citigroup και Bank of America.