7ος χρόνος, ημέρα 2226η
Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021

Wall Street: Μικτά πρόσημα στις παρυφές των ρεκόρ

Wall Street: Μικτά πρόσημα στις παρυφές των ρεκόρ

Διαφορετικά πρόσημα αλλά μικρές εναλλαγές εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τους Dow Jones και S&P 500 να διατηρούνται στις παρυφές τον ιστορικών υψηλών τους και να αναζητούν έναν επιπλέον καταλύτη για να συνεχίσουν την επέλασή τους, την ώρα που συνεχίζουν να ανακοινώνονται ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα σε νέο χαμηλό πανδημίας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται στις 35.513 μονάδες με πτώση 0,25%, ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ενισχύεται κατά 0,3% και διαπραγματεύεται στις 15.171 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος στα επίπεδα του νέου ρεκόρ που κατοχύρωσε χτες στις 4.536 μονάδες.

Η πρόσφατη πορεία της αγοράς προς τα νέα ιστορικά υψηλά τροφοδοτήθηκε κυρίως από τα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου που συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τώρα από τις περίπου 70 εταιρείες του S&P 500 που έχουν δημοσιεύσει τα μεγέθη τους το 86% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

«Οι επενδυτές ανησυχούν και είναι λογικό για το ότι οι πληθωριστικές πιέσεις "διαβρώνουν" τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων με ό,τι αυτό ενδέχεται να σημαίνει για την αγορά μετοχών», αναφέρει ο Τζιμ Πόλσον της Leuthold Group σε σημείωμά του, ωστόσο ο ίδιος προσθέτει ότι «συνολικά όμως ο υψηλός πληθωρισμός φαίνεται να έχει "ανυψώσει" το κέρδη ανά μετοχή του S&P 500.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής δε, τα τελευταία 20 χρόνια ο συσχετισμός μεταξύ του ποσοστού πληθωρισμού και των περιθωρίων κέρδους ήταν θετικός.

Επιπλέον, συγκρατημένα θετικά συνεχίζουν να είναι τα νέα από την αγορά εργασίας της χώρας, όπου όπως έγινε γνωστό σήμερα ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα καταγράφοντας νέο χαμηλό από τότε που εξαπλώθηκε η πανδημία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο ανήλθαν σε 290.000, μειωμένες κατά 6.000 σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα της Wall Street έκαναν λόγο για μικρή αύξηση στις 300.000.