Wall Street: Μικτά πρόσημα μετά το ράλι της Πέμπτης

Wall Street: Μικτά πρόσημα μετά το ράλι της Πέμπτης

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν στην συνεδρίαση της Τετάρτης στην Wall Street, με τους κυριότερους δείκτες της αγοράς να καταγράφουν μικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις εξελίξεις αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, μετά το ανοδικό ράλι των 500 μονάδων κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφώθηκε στις 26.119 μονάδες, με απώλειες 170 μονάδων ή 0,65%, καθώς ο τόσο ο κλάδος των αερομεταφορών όσο και ο ταξιδιωτικός τομέας κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 3.113 μονάδες, με απώλειες 0,36%, ενώ ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, κατέγραψε κέρδη 0,15% και διαμορφώθηκε στις 9.910 μονάδες, λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από την μετοχή της Apple, η οποία σημείωσε νέα ιστορικά υψηλά, καταγράφοντας άνοδο 0,2%.

Στο ταμπλό, μικρά κέρδη κατέγραψαν οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί, με την μετοχή της Amazon και της Netflix να ενισχύονται κατά 2,3%, ενώ η μετοχή της Alphabet σημείωσε κέρδη 0,4%.

Σημαντικές απώλειες άνω του 1% κατέγραψαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών United, Delta και American Airlines, ενώ πτώση κατέγραψαν και οι ταξιδιωτικές Carnival, Norwegian Cruise Line και Royal Caribbean, οι οποίες έχασαν 4.9%, 7.1% και 6.8% αντίστοιχα.

Τέλος, σημαντική πτώση κατέγραψε η μετοχή της Nordstrom, σημειώνοντας πτώση 4,1%, όπως και εκείνη της Gap που έκλεισε με απώλειες 3,7%.

Το θετικό κλίμα στην αγορά που διαμορφώθηκε μετά από την αλματώδη αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά 17,7% τον Μάιο αλλά και από την ανακοίνωση ερευνητών από την Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι σε έκθεσή τους ανέφεραν πως το στεροειδές σκεύασμα δεξαμεναθόζη μπορεί να αποτρέψει 1/3 θανάτους που προκαλεί ο κορονοϊός αντικαταστάθηκε από τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις νέες γεωπολιτικές εντάσεις, ενώ σημαντικό ρόλο στην ασταθή ψυχολογία της αγοράς διαδραματίζει και το σταδιακό άνοιγμα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, καθώς σε αρκετές Πολιτείες καταγράφεται αύξηση των κροσμάτων και των νοσηλειών.

Αναφορικά με την χρήση της δεθαμεξαδόνης, η χορήγηση μικρών δόσεων του στεροειδούς φαρμάκου σε ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 μείωσε κατά περίπου ένα τρίτο τον αριθμό των θανάτων μεταξύ των ασθενών με τα πιο βαριά συμπτώματα, έδειξαν τα αποτελέσματα δοκιμών σήμερα.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, που περιγράφονται ως «σημαντική ανακάλυψη» από τους επιστήμονες που ηγούνται της ερευνητικής ομάδας Recovery, υποδεικνύουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να ενσωματωθεί αμέσως στη βασική θεραπευτική αγωγή ασθενών που νοσηλεύονται με Covid-19, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Πίτερ Χόρμπι είπε ότι η δεξαμεθαζόνη – ένα φθηνό στεροειδές φάρμακο που χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες για τη μείωση φλεγμονών και διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο – είναι «το μόνο φάρμακο που έχει αποδειχτεί έως τώρα να μειώνει τη θνητότητα – και τη μειώνει σημαντικά».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, η χρήση δεξαμεθαζόνης μπορεί να αποτρέψει έναν στους οκτώ θανάτους ασθενών με αναπνευστήρα.