Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε πανδημία και πακέτο στήριξης
Wall Street

Μικτά πρόσημα με το βλέμμα σε πανδημία και πακέτο στήριξης

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν την Παρσκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, με την αγορά να κάνει προσπάθειες ανάκαμψης μετά το τετραήμερο πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και στις διαβουλεύσεις αναφορικά με το νέο πακέτο στήριξης της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 112 μονάδων ή 0,4% και έκλεισε στις 28.607 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,01% στις 3.483 μονάδες.

Στον αντίποδα απώλειες 0,36% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που υποχώρησε στις 11.671 μονάδες, ενώ σημειώνεται πως ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να ενισχύεται κατά 0,7%.

Σημειώνεται πως, παρά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 σημείωσαν άνοδο για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq επέκτεινε το ανοδικό του σερί για τέταρτη εβδομάδα.

Στο ταμπλό, κέρδη 1,9% κατέγραψε η μετοχή της Boeing, μετά την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αερομεταφορών σχετικά με την ασφάλεια του 737 Max, ενώ στον αντίποδα απώλειες της τάξης του 1,9% σημείωσε η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού Amazon.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο τίτλος της φαρμακυτικής εταιρείας Pfizer, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως πιθανότατα θα υποβάλλει αίτημα για έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου κατά του Covid-19 που αναπτύσσει σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech μόλις φτάσει στο σημείο αναφοράς ασφαλείας την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δηλώσει ότι απαιτούνται τα δεδομένα ασφαλείας δύο τουλάχιστον μηνών προκειμένου να προχωρήσει στην έγκριση χρήση έκτακτης ανάγκης για οποιοδήποτε πειραματικό εμβόλιο κατά του Covid-19.

Σύμφωνα με τον ρυθμό εγγραφής και χορήγησης δόσεων που καταγράφεται τώρα, η Pfizer εκτιμά ότι θα διαθέτει αυτά τα δεδομένα ασφαλείας κατά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του CEO της εταιρείας Αλμπέρτ Μπουρλά, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τέλος, στα μάκρο της ημέρας, αισιοδοξία προκάλεσε στην αγορά η άνοδος των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο κατά 1,9%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Dow Jones, οι οποίοι «έβλεπαν» αύξηση 0,7%. Σημειώνεται πως οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα.