7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Wall Street: Μικτά πρόσημα με προσπάθεια θετικής αντίδρασης από τον Dow Jones

Wall Street: Μικτά πρόσημα με προσπάθεια θετικής αντίδρασης από τον Dow Jones

Να διαγράψει μέρος από τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε χτες επιχειρεί ο βιομηχανικός δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, έχοντας οδηγό το ράλι της μετοχής της Merck αφότου ανακοίνωσε ότι πειραματικό της χάπι μειώνει δραστικά τις πιθανότητες νοσηλείας αλλά και θανάτου από κορονοϊό, ενώ η τεχνολογία να δέχεται ξανά - έστω και μετριασμένες - πιέσεις παρά την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, μετά τις βαριές απώλειες 550 μονάδων χτες, ο Dow Jones σήμερα ενισχύεται κατά 0,5% ή 170 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημειώνει μικρή άνοδο 0,13% και διαπραγματεύεται στις 4.313 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κινείται με ελεγχόμενες απώλειες 0,4% στις 14.418 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, ο τίτλος της φαρμακοβιομηχανίας Merck ενισχύεται άνω του 9,5% και βρίσκεται φυσικά στην κορυφή του Dow Jones, αφότου ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της χάπι κατά του κορονοϊού με την ονομασία molnupiravir μειώνει κατά 50% τις νοσηλείες και τους θανάτους σε ανθρώπους που το έλαβαν και σύντομα θα υποβάλλει αίτημα για την έγκριση χρήσης του από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ και του υπόλοιπου κόσμου.

Στον αντίποδα όμως, στον Nasdaq η μετοχή της Moderna που παρασκευάζει εμβόλιο κατά του κορονοϊού σημειώνει θηριώδη βουτιά 14,5% παρασύροντας το δείκτη σε αρνητικό έδαφος, σε συνδυασμό με την πίεση που του ασκεί το - 2% του τίτλου της Netflix.

Γενικότερα, και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν χτες έναν αρκετά δύσκολο μήνα, ο οποίος έφερε απώλειες συνολικά 4,8% για τον S&P 500, για τον Dow Jones 4,3% και 5,3% για τον Nasdaq.

«Ο συνδυασμός επιβράδυνσης της ανάπτυξης, σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αρνητικών στοιχείων στην Κίνα και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, συνωμότησαν εναντίον της επενδυτικής διάθεσης καθώς μπαίνουμε στο 4ο τρίμηνο», αναφέρει χαρακτηριστικά σημείωμα των αναλυτών της Goldman Sachs.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 από τους 11 επιμέρους κλάδους του S&P 500 κινήθηκαν πτωτικά τον Σεπτέμβριο, με τις πρώτες ύλες να πραγματοποιούν βουτιά 7,4%, ενώ την παρτίδα προσπάθησε να σώσει η ενέργεια με το ράλι 9% που κατέγραψε.

Παρόλο πάντως που ο Οκτώβριος είναι γνωστός για ορισμένα ιστορικά κραχ της αγοράς, σε γενικές γραμμές θεωρείται συνήθως η αρχή μιας καλύτερης περιόδου για τις μετοχές.

Για παράδειγμα, ο S&P 500 έχει μέσο όρο ανόδου 0,8% τον Οκτώβριο ιστορικά σύμφωνα με το Stock Trading's Almanac, ενώ όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία οι μετοχές ενισχύονται κατά μέσο όρο κατά 1,6% και 1,5% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα.