Wall street: Μεγάλη άνοδο 500 μονάδων στον Dow Jones

Wall street: Μεγάλη άνοδο 500 μονάδων στον Dow Jones

Νέα ισχυρά κέρδη κατέγραψαν και σήμερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall street, με τον Jow Jones να ανεβαίνει πάνω από 500 μονάδες και να ακολουθεί ο  S&P 500 με αυξημένα κέρδη κατά 1,2%, ενώ ο Nasdaq  ανέκτησε το επίπεδο των 5.000 μονάδων.

Το κλίμα διαμορφώθηκε θετικό ως απόρροια του γεγονότος να διατηρήσει η Fed σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς ομολογιακών στοιχείων προς στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και της μείωσης του φόβου για την κρίση στην αγορά ακινήτων της Κίνας, μετά το ράλι ανάκαμψης των μετοχών της Evergrande κατά 17% που ώθησε τις ασιατικές αγορές να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος,

Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones οριστικοποιήθηκε στις 34.764 μονάδες με άνοδο 1,48% ή 506 μονάδων, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,21% φτάνοντας στις 4.448 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έκλεισε στις 15.052 μονάδες με άνοδο 1,04%.

«Η αβεβαιότητα είχε δημιουργηθεί γύρω από την πορεία της οικονομίας και η Fed ενστάλαξε κάποια εμπιστοσύνη στις αγορές χθες», δήλωσε ο Charlie Ripley, στρατηγικός επενδυτής της Allianz Investment Management και σημείωσε πως «επιπλέον, άλλοι κίνδυνοι που επιβαρύνουν το κλίμα των επενδυτών όπως το ανώτατο όριο του χρέους και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων της Κίνας φαίνεται να εξασθενίζουν, γεγονός που έχει αυξήσει την διάθεση των επενδυτών».

Ειδικότερα, η Fed δήλωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση - το λεγόμενο taping - «σύντομα» και έδωσε σήμα ότι μπορεί να ακολουθήσουν αυξήσεις επιτοκίων πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν.  Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα dot plots της τράπεζας, 9 από τα 18 μέλη του συμβουλίου της εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί το 2022.

Την ίδια ώρα, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δείχνει πως έχει να διανύσει αρκετό δρόμο ακόμα προκειμένου να βρεθεί στα προ πανδημίας επίπεδα, με τον αριθμό των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας να παρουσιάζει απροσδόκητη αύξηση ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να κινηθεί πτωτικά. 

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στην περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκαν 351.000 νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας σε σχέση με τον ανοδικά αναθεωρημένο αριθμό των 335.000 χιλιάδων την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν ότι θα παρουσιάσει πτώση στις 320.000.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του τρέχοντος μήνα οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας είχαν υποχωρήσει στον χαμηλό πανδημίας αριθμό των 312.000, απέχοντας ωστόσο αρκετά από τον μέσο ρυθμό των 200.000 πριν την έλευση του κορονοϊού.

Οι μετοχές του Salesforce παρουσίασαν υψηλά κέρδη 7,2% μετά τις εκτιμήσεις της εταιρείας cloud για τα έσοδα ολόκληρου του 2022, καθώς και οι μετοχές της  Darden Restaurants κατά 6,1%,  μετά την αναφορά ισχυρών τριμηνιαίων κερδών.

Οι μετοχές της General Electric πρόσθεσαν περίπου 4,5%, ενώ της  Las Vegas Sands, το οποίο έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα, αυξήθηκαν κατά 3,2%. Η Caterpillar είχε άνοδο 2,7%.

Τα ενεργειακά αποθέματα οδήγησαν τον S&P, με τα APA Corp και Devon Energy αυξήθηκαν πάνω από 7% το καθένα καθώς τα συμβόλαια αργού αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκαν στα 73,50 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Αυγούστου.

Η JPMorgan, η Bank of America και η Citibank πρόσθεσαν η κάθε μία αύξηση πάνω από 3%.