7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Wall Street: Με ένα ακόμα ρεκόρ έκλεισε ο δείκτης S&P 500

Wall Street: Με ένα ακόμα ρεκόρ έκλεισε ο δείκτης S&P 500

Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έκλεισε με ένα ακόμα ρεκόρ τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά τις αναφορές για τα κέρδη από τις εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και ενόψει συνεδρίασης της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ την Τρίτη και την Τετάρτη. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς και το Συμβούλιο των Διοικητών αναμένεται να εκδώσουν δήλωση σχετικά με τη θέση της νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη. Την Πέμπτη, το Υπουργείο Εμπορίου θα αναφέρει στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ο οποίος την Παρασκευή πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 35.000 μονάδες, σήμερα σημείωσε οριακή άνοδο 0.2% φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών 35.144 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,24%) στις 4.422 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που βρέθηκε στις 14.840 μονάδες με +0,03%.

«Οι μετοχές στις ΗΠΑ παραμένουν ανθεκτικές καθώς παρά το τείχος ανησυχιών συνεχίζουν να αναρριχώνται στο πεδίο των ρεκόρ», αναφέρει ο αναλυτής της Piper Sandler Κρεγκ Τζόνσον, επισημαίνοντας ότι «το εντυπωσιακό ξεκίνημα της περιόδου των εταιρικών κερδών έχει διατηρήσει ζωντανό το επενδυτικό συναίσθημα και αντισταθμίζει τις ανησυχίες περί κορύφωσης της ανάπτυξης, αλλά και τα αυξανόμενα νέα κρούσματα».

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων σημειώνεται ότι οι κολοσσοί Apple, Alphabet and Microsoft ανακοινώνουν αύριο το μεγέθη τους για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας Google, Facebook και Amazon.

Μέχρι στιγμής πάντως το δεύτερο τρίμηνο - που αναμενόταν ισχυρό - έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, καθώς το 88% των εταιρειών S&P 500 έχουν δημοσιεύσει καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη ανά μετοχή, ένα ποσοστό που αν διατηρηθεί θα είναι και το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε να κρατά σχετικά στοιχεία η FactSet, δηλαδή το 2008.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος Ίλον Μασκ δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία πιθανότατα θα αρχίσει να δέχεται ξανά bitcoin για αγορές οχημάτων. Οι μετοχές του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Στις υπόλοιπες επενδυτικές εξελίξεις, ισχυρό ράλι παρατηρήθηκε στην τιμή του bitcoin η οποία έφτασε και πάνω από τα 40.000 δολάρια για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουνίου, λαμβάνοντας ώθηση από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Amazon ετοιμάζεται να δεχθεί το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής.

Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα τον Ιούνιο κατά 6,6% δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου τη Δευτέρα. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τον Dow Jones περίμεναν τις νέες πωλήσεις κατοικιών να αυξηθούν σε 795.000 μονάδες τον Ιούνιο, τον ετήσιο ρυθμό 676.000 μονάδων που ανέφερε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.