7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Wall Street: Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες

Wall Street: Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες

Υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι χρηματιστηριακοί δείκτες Dow Jones και ο S&P 500 καθώς οι επενδυτές επανεκτίμησαν τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Και ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 68,93 μονάδων (-0,2%), στις 35.031,07 μονάδες και ο δείκτης S&P 500, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με μείωση 5,96 μονάδων (-0,13%), στις 4.514,07 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq, παρουσίασε υποχώρηση 87,69 μονάδων (-0,57%) και έκλεισε στις 15.286,64 μονάδες.

Ο μέσος όρος των 30 μετοχών έκλεισε στο «κόκκινο» για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συναλλαγών. Την Τρίτη, ο Dow έπεσε πάνω από 260 μονάδες,  μετά από μια απογοητευτική αναφορά θέσεων εργασίας για τον Αύγουστο, ενώ οι προοπτικές του Σεπτεμβρίου παραμένουν «θολές» εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού.

Οι μετοχές της Coinbase μειώθηκαν περισσότερο από 3,2% μετά την ειδοποίηση που έλαβε για ενδεχόμενη ενέργεια επιβολής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι μετοχές της Coupa Software μειώθηκαν κατά 4,22% παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα.

«Βλέπουμε έναν ανώμαλο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο καθώς τελειώνουν τα τελευταία στάδια μιας μεσαίας περιόδου μετάβασης», ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής της Morgan Stanley,  Andrew Sheets. «Οι επόμενοι δύο μήνες ενέχουν έναν τεράστιο κίνδυνο για την ανάπτυξη, την πολιτική και τη νομοθετική ατζέντα».

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν έχει σημειώσει ακόμη την «ουσιαστική» πρόοδο που απαιτείται προτού η Federal Reserve ξεκινήσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

«Έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος προς τη μέγιστη απασχόληση, αλλά θα ήθελα να δω περαιτέρω βελτίωση προτού δηλώσω ότι ο στόχος της ουσιαστικής περαιτέρω προόδου έχει εκπληρωθεί», δήλωσε ο Williams, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου St. Lawrence.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται όπως ο ίδιος αναμένει, τότε θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει η μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων από φέτος.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε την Έρευνα για τα Ανοίγματα Εργασίας και τον Κύκλο Εργασιών, η οποία έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα 10,9 εκατομμύρια - ρεκόρ τον Ιούλιο. Οι θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τον αριθμό των ανέργων κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια τον Ιούλιο, καθώς οι εταιρείες αγωνίστηκαν να καλύψουν τον αριθμό των κενών θέσεων.