7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Wall Street: Με άνοδο 300 μονάδων απάντησε η αγορά στο μεγαλύτερο sell-off του τελευταίου τριμήνου

Wall Street: Με άνοδο 300 μονάδων απάντησε η αγορά στο μεγαλύτερο sell-off του τελευταίου τριμήνου

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street, διορθώνοντας μέρος των απωλειών που καταγράφηκαν στην αγορά την Πέμπτη, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα απαισιόδοξα μηνύματα που έστειλε για την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 300 μονάδων ή 0,99% και διαμορφώθηκε στις 30.604 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.787 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,98%.

Άνοδο της τάξης του 0,5% κατέγραψε, τέλος, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, που διαμορφώθηκε στις 13.337 μονάδες, ενώ σημαντική πτώση κατέγραψε και ο δείκτης VIX, που μετρά τη μεταβλητότητα της αγοράς, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 29.96 μονάδες, υποχωρώντας κατά περίπου 20%.

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη άνω του 10% κατέγραψε η μετοχή της αεροπορικής American Airlines, μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της εταιρείας κατά το δ' τρίμηνο του 2020, ενώ σημαντικές απώλειες της τάξης του 3% σημείωσε ο τίτλος της Tesla.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της GameStop, στην οποία έχουν εστιάσει όλα τα βλέμματα έπειτα από το θηριώδες ράλι... μέσω Reddit που κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες, σήμερα πραγματοποίησε βουτιά 20% με την διαπραγμάτευσή της να έχει διακοπή αρκετές φορές.

Υπενθυμίζεται ότι η GameStop έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 1.300% μόνο τον Ιανουάριο μόνο, καθώς μικροεπενδυτές που συνομιλούν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Reddit προχώρησαν μαζικά σε τοποθετήσεις στη μετοχή, χτυπώντας τις θέσεις short που είχαν ανοίξει στον τίτλο hedge funds.

Στα υπόλοιπες εξελίξεις που εξετάζουν οι επενδυτές, σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το οποίο στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 αναπτύχθηκε με ρυθμό 4%, κατώτερο των εκτιμήσεων, μετά την αύξηση ρεκόρ στο τρίμηνο που είχε προηγηθεί, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας επέφερε νέο πλήγμα στην αγορά εργασίας και περιόρισε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Για το σύνολο του 2020 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 3,5%, έναντι αύξησης 2,2% που είχε καταγράψει το 2019.

Την ίδια ώρα πάντως στις 847.000 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιανουαρίου, ξεπερνώντας οριακά τις εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 875.000.