Wall Street, η πιο ακριβή χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη

Wall Street, η πιο ακριβή χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη

Τη στιγμή που ο Nasdaq σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στη χθεσινή συνεδρίαση και ο S&P 500 έχει βάλει πλώρη για τις 2.500 μονάδες, δεν είναι λίγοι εκείνποι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικίνδυνα υψηλές τιμές των μετοχών στις αμερικανικές αγορές.

Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MarketWatch, που βασίζεται σε έρευνα της StarCapital Research, η Wall Street είναι το πιο ακριβό χρηματιστήριο ανάμεσα σε 40 χώρες που μελετήθηκαν στη βάση ενός συνόλου παραμέτρων. Ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι η επίδοση της Wall στον δείκτη CAPE, ο οποίος συγκρίνει τις τιμές των μετοχών με τα κέρδη των επιχειρήσεων στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών. Ο δείκτης διαμορφώνεται στο 28 και είναι έτσι φτηνότερος μόνο σε σύγκριση με εκείνους της Δανίας (36,1) και της Ιρλανδίας (34,5) -βάσει ιστορικής εμπειρίας δε, έχει αποδειχθεί πως όταν κινείται σε επίπεδα όπως αυτά, ουσιαστικά προαναγγέλλει σημαντική «βουτιά» στα χρηματιστήρια.

Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στη Wall όσον αφορά στο δείκτη που αποτυπώνει τη σχέση τιμής έναντι κερδών (P/E), ο οποίος διαμορφώνεται στο 22,4 και φέρνει τις ΗΠΑ στη δέκατη θέση ανάμεσα στις 40 χώρες. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η θέση αυτή είναι καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη του Ηνωμένου Βασιλείου (31) και της Ινδίας (22,8), είναι πολύ χειρότερη έναντι της Ρωσίας (7,1) και της Κίνας (7,4), που από αυτή την άποψη εμφανίζονται πολύ πιο «υγιείς» και με καλύτερες προοπτικές.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που αποτυπώνει η συγκεκριμένη έρευνα ενισχύει την ανησυχία αρκετών αναλυτών ότι επίκειται το επόμενο διάστημα μια σημαντική διόρθωση στους χρηματιστηριακούς δείκτες, αρχής γενομένης από την Wall Street.