Wall Street: «Βουτιά» άνω του 2,5% για τον τεχνολογικό κλάδο

Wall Street: «Βουτιά» άνω του 2,5% για τον τεχνολογικό κλάδο

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε την Τετάρτη ο τεχνολογικός κλάδος στην αμερικανική αγορά, καθώς η απότομη αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα επιδείνωσε περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, ενώ την ίδια στιγμή η αργή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας αυξάνει τις ανησυχίες για το μέλλον της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 2,7% στις 12.997 μονάδες, συμπαρασύροντας σε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,3% και τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.819 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες 4,8% κατέγραψε η μετοχή της Netflix, ενώ πτώση άνω του 2% σημείωσαν οι τίτλοι των Amazon, Microsoft και Alphabet, την στιγμή που και η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 1,6%.

Ήπια πτώση, τέλος, για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones o οποίος διαμορφώθηκε στις 31.271 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,38%, λαμβάνοντας στήριξη από εταιρείες που εξαρτώνται από την άρση των περιορισμών, με τις Carnival και Norwegian Cruise Line από το χώρο της κρουαζιέρας να ενισχύονται κατά περίπου 6% η καθεμία, ενώ η American Airlines κατέγραψε κέρδη άνω του 4%.

Παράλληλα, ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά, είναι και το άλμα σχεδόν 10% που κατέγραψε την Πέμπτη ο δείκτης VIX, ο οποίος σκαρφάλωσε στις 26,48 μονάδες.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων, οι οποίες ενώ έδειχναν να έχουν σταθεροποιηθεί μακριά από τα υψηλά της περασμένης εβδομάδας, σήμερα σημείωσαν νέα άνοδο.

Ειδικότερα, ο δεκαετής τίτλος ανέβηκε εντός της ημέρας κατά περισσότερες από 6 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του πλέον στο 1,47% να ξυπνάει ξανά τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Ωστόσο, επιπλέον ανησυχίες προέκυψαν σήμερα από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που δείχνει να δυσκολεύεται να αποκτήσει αξιόλογη δυναμική, καθώς ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε λιγότερες των εκτιμήσεων νέες θέσεις τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρες πρόσθεσαν 117.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, την ώρα που αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 177.000 και ακόμα παραπάνω, 225.000 νέες θέσεις, σε έρευνα του Dow Jones.

Σημειώνεται πάντως ότι αναθεωρήθηκαν ανοδικά οι αντίστοιχοι αριθμοί για τον Ιανουάριο, με 195.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έναντι των 174.000 που είχαν αναφερθεί αρχικά.

AP Photo/Frank Franklin II