7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Wall Street: Βαθύτερα στο πεδίο των ρεκόρ οι S&P 500 και Nasdaq

Wall Street: Βαθύτερα στο πεδίο των ρεκόρ οι S&P 500 και Nasdaq

Διαφορετικά πρόσημα εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο ξεκίνημα της εβδομάδας, αλλά με τους S&P 500 και Nasdaq να κινούνται ανοδικά διευρύνοντας για ακόμα μία συνεδρίαση τα ιστορικά υψηλά τους, στον απόηχο του καθησυχαστικού μηνύματος Πάουελ στην ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο της Fed που δείχνει να έχει αποκαταστήσει γενικότερα την επενδυτική διάθεση διεθνώς.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,2% και διαπραγματεύεται στις 35.382 μονάδες, ωστόσο ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,3% έχοντας καταγράψει νέο ρεκόρ στις 4.522 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που κινείται ακόμα καλύτερα με +0,6% και νέο ιστορικό υψηλό στις 15.230 μονάδες.

Γενικότερα, η αμερικανική αγορά δείχνει να κεφαλαιοποιεί τις κατευναστικές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, ο οποίος στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ έδωσε μεν σήμα για μείωση του ρυθμού αγορών ομολόγων της Fed - το λεγόμενο tapering - εντός του 2021, αλλά υπογράμμισε παράλληλα τη δέσμευση της τράπεζας να συνεχίσει να στηρίζει μια οικονομία που κατά τον ίδιο δεν έχει βρει ακόμα το πλήρη ρυθμό της.

Ο κ. Πάουελ επισήμανε για ακόμα μία φορά την εκτίμησή του ότι ο υψηλός πληθωρισμός δείχνει παροδικός, αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η αγορά εργασίας προτού η Fed άρει μεγαλύτερο μέρος της στήριξης που παρέχει.

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το tapering δεν θα σημάνει και επικείμενη αύξηση των - ιστορικά χαμηλών - επιτοκίων, κάτι για το οποίο «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε».

«Για τις αγορές μετοχών, η σταδιακή προσέγγιση (της Fed) είναι θετική, επειδή καθίσταται σαφές ότι η Fed θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία όσο χρειάζεται προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης ανάκαμψη», δήλωσε στο Reuters ο Γουίλεμ Σελς, επικεφαλής επενδύσεων ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης πλούτου στην HSBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι κλάδοι της κυκλικής οικονομίας αντιδρούν ως επί το πλείστον θετικά στα νέα αυτά».

Κατά τα άλλα, στις εταιρικές κινήσεις της ημέρας, οι κατασκευαστές μικροτσίπ AMD και Νvidia ενισχύονται άνω του 1%, η Microsoft κατά 0,8% και η Apple πραγματοποιεί ράλι 2%, με την τεχνολογία να δίνει γενικότερα ρυθμό τις συναλλαγές.

Αντίθετα, σημαντικές πιέσεις δέχονται οι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τις Goldman Sachs και JPMorgan Chase να υποχωρούν κατά 1,3% και 1,7% αντίστοιχα, ενώ η American Express σημειώνει απώλειες 2,5% και βρίσκεται στην τελευταία θέση του Dow Jones.