Αντίδραση με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο - «Άλμα» 5,7% για την Amazon
Wall Street

Αντίδραση με οδηγό τον τεχνολογικό κλάδο - «Άλμα» 5,7% για την Amazon

Τέλος στο τετραήμερο πρτωτικό τους σερί έβαλαν την Τρίτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ανακάμπτοντας εν μέρει από τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων που θύμισαν ημέρες Μαρτίου. Ισχυρά κέρδη για τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, ενώ στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε κέρδη 140 μονάδων ή 0,52% μονάδων και διαμορφώθηκε στις 27.288 μονάδες, ενώ ισχυρά κέρδη της τάξης του 1,05% κατέγραψε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500, που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 3.315 μονάδες.

Κέρδη 1,71% κατέγραψε, τέλος, και ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 10.963 μονάδες.

Στο ταμπλό, «άλμα» 5,&% κατέγραψε η μετοχή της Amazon, ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι Facebook και Alphabet. Κατά 0,8% ενισχύθηκε ο τίτλος της Netflix, ενώ άνοδο 2% σημείωσε και η μετοχή της Microsoft.

Στον αντίποδα ισχυρές απώλειες που άγγιξαν το 5,6% κατέγραψε η μετοχή της Tesla μετά από ανάρτηση του Έλον Μασκ, στην οποία εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο η εταιρεία δεν θα καταφέρει να επεκτείνει την παραγωγή της μέχρι το 2022.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται στον χειρότερο μήνα για την αμερικανική αγορά από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο S&P 500 υποχωρεί κατά 5%, ο Dow Jones κατά 4%, ενώ απώλειες 6,9% σε διάστημα 22 ημερών σημειώνει ο δείκτης Nasdaq.

Εν πολλοίς, η αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε συνδυασμό με παράγοντες όπως οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Κογκρέσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας έχουν οδηγήσει τους δείκτες σε ένα καθοδικό σπιράλ, με τους αναλυτές να αναμένουν θετικές εξελίξεις σε σχέση με το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό ώστε να αναστραφεί η επενδυτική ψυχολογία.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, καθώς η αγορά κατοικίας συνεχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία του κορονοϊού.  

Παράλληλα, σημειώνεται πως ρεκόρ δύο εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα παγκοσμίως, αν και ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε κατά 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με εξαίρεση την Αφρική, σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων από τις 14 ως τις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Νωρίτερα, με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές με τον κινεζικό Shanghai να υποχωρεί κατά 1,29% και τον Kospi του Χονγκ Κονγκ να χάνει 2,38% υπό τον φόβο της «επιστροφής της πανδημίας».