Wall Street: Αντίδραση με κέρδη μετά τα χαμηλά τριετίας

Wall Street: Αντίδραση με κέρδη μετά τα χαμηλά τριετίας

Άνοδο κατέγραψαν την Πέμπτη οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τριών ετών που βρέθηκαν μετά την χθεσινή συνεδρίαση, ενώ ο δείκτης Dow Jones έκλεισε εκ νέου πάνω από τις 20.000 μονάδες. Κέρδη για S&P και Nasdaq με οδηγό τις μετοχές των Netflix και Facebook.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 20.088 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,95%, ενώ κέρδη 0,47% κατέγραψε και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρέθηκε στις 2.409 μονάδες.

Από την άλλη, ισχυρή άνοδο 2,20% σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που έκλεισε στις 7.150 μονάδες, ενώ καθοριστικό ρόλο στα κέρδη του δείκτη έπαιξε η άνοδος που σημείωσαν οι μετοχές του Netflix και της Facebook, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 5,3% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Αmazon ενισχύθηκε κατά 2,4%.

Παράλληλα, μεγάλη ανάκαμψη κατέγραψαν την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου καθώς χτες κατρακύλησαν σε χαμηλά είκοσι ετών με τους φόβους για συρρίκνωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να δημιουργούν αφόρητες πιέσεις στην αγορά. Άνοδος 28% για το WTI, άλμα 15% για το ευρωπαϊκό Brent. Πρόκειται για την καλύτερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία του αργού

Αφορμή για τη σημερινή αντίδραση αποτέλεσαν οι εξαγγελίες της ΕΚΤ αλλά και άλλων κεντρικών τραπεζών ότι θα ενισχύσουν τις οικονομίες με προγράμματα στήριξης μαμούθ. Ενδεικτικό είναι το πρόγραμμα 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Οικονομία.

Παράλληλα, οι επενδυτές καλοσώρισαν τη θέση της Ρωσίας ότι «επιθυμεί να δει τις τιμές του πετρελαίου πιο ψηλά».

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Απριλίου κερδίζει 23,8% ή 4,85 δολάρια ανά βαρέλι και έκλεισε στα 25,22 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την Τετάρτη, οι τιμές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1999.

Το συμβόλαιο πετρελαίου τύπου brent παραδόσεως Μαΐου κατέγραψε άνοδο 14,4% ή 3,59 δολάρια ανά βαρέλι στα 28,47 δολάρια ανά βαρέλι. Χτες οι τιμές του, για ενεργό συμβόλαιο ήταν οι χαμηλότερες από τον Μάιο του 2003.  

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι αιτήσεις για την παροχή επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 70.000 και διαμορφώθηκαν στις 281.000 την προηγούμενη εβδομάδα από 211.000. Οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για αύξηση των αιτήσεων στις 220.000, ενώ πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι ο κορονοϊός έχει αρχίσει να επηρεάζει την απασχόληση.