7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Wall Street: Άνοδος 460 μονάδων και ρεκόρ για τον Dow Jones

Wall Street: Άνοδος 460 μονάδων και ρεκόρ για τον Dow Jones

Άλμα πάνω από 400 μονάδες, καταγράφοντας ρεκόρ παρά την αρχική πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα, σημείωσε ο δείκτης Dow Jones καθώς οι επενδυτές στο άκουσμα της είδησης πως η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων ώθησαν τους τελευταίους να προχωρήσουν σε αγορές μετοχών που θα επωφεληθούν από την ταχύτερη ανάκαμψη από την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,5% ήτοι 464,28 μονάδες για να κλείσει στις 32.295 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,6% στις 3.898 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε ελαφρώς 0,1% στις 13.068 μονάδες, αφού κέρδισε 1,6% νωρίτερα την ημέρα.

Η μετοχή της Boeing σημείωσε άνοδο 6,28% με τη Walgreens να ακολουθεί στο 4,25% και την Goldman Sachs στο 3,55%

Στο ανοδικό κλίμα συνέβαλε η ψήφιση την Τετάρτη του νομοσχεδίου από τη Βουλή των αντιπροσώπων για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις οικονομικές  επιπτώσεις του κορονοϊού, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και η αποστολή του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει την Παρασκευή.

Το πακέτο ανάκαμψης Μπάιντεν το οποίο σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ μπορεί να προσθέσει περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας για το 2021, δεν αφορά μόνο άμεσες ανάγκες σε ρευστότητα, όπως είναι η ενίσχυση του ταμείου ανεργίας και εφάπαξ βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αλλά αποτελείται από ένα ιδιαίτερο πλέγμα νομοθετικών αλλαγών.

Το πιο επείγον μέτρο είναι η θέσπιση μιας εφάπαξ πληρωμής 1.400 δολαρίων ανά δικαιούχο, η οποία αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εργασία και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, με ανώτατο όριο τα 75.000 δολάρια εισόδημα το χρόνο. Αναμένεται να επικυρωθεί επίσης η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετο μέτρο είναι η ενίσχυση των επιδομάτων για τα ανήλικα παιδιά, τα οποία ανάλογα την ηλικία και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, θα κυμαίνονται από 250-300 δολάρια το μήνα.