7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Wall Street: Άνοδος 141 μονάδων στον δείκτη Dow Jones

Wall Street:  Άνοδος 141 μονάδων στον δείκτη Dow Jones

Άνοδο 100 πόντων εν μέσω των καλύτερων από το αναμενόμενο δεδομένων για την αύξηση των θέσεων εργασίας, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας είχε ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones.

Συγκεκριμένα ο βιομηχανικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 0,4% και έφτασε τις 34.464 μονάδες (+141 μονάδες), ο ευρύτερος S&P500 κέρδισε 0,1% στις 4.200 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,01% στις 13.736 μονάδες.

Ώθηση στους δείκτες έδωσαν τα τελευταία στοιχεία ανεργίας των ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν πως η ανεργία στη χώρα συνεχίζει να μειώνεται σταδιακά, όπως ανοίγει η οικονομία και συνεχίζονται οι εμβολιασμοί. 

Συγκεκριμένα, στην εβδομάδα που τελείωσε στις 22 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 406.000, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν 425.000.

«Οι αξιώσεις για το επίδομα ανεργίας σημείωσε πτωτική τάση και τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας σηματοδοτούν το χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Ali Jaffari, επικεφαλής κεφαλαιαγορών της Βόρειας Αμερικής στη Validus Risk Management. «Καθώς η οικονομία των ΗΠΑ εξελίσσεται με το πρόγραμμα εμβολιασμού και τα μέτρα επανέναρξης τίθενται σε ισχύ, η απασχόληση και η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες».

Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμηση για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου στο 6,4%.

Στο πλαίσιο αυτό οι μετοχές της Boeing σημείωσαν άνοδο 4%, ενώ οι μετοχές της Snowflake μειώθηκαν Aντίστοιχα 4% αφού η εταιρεία λογισμικού ανάλυσης δεδομένων ανέφερε διευρυνόμενες απώλειες.

Από κοντά, με πτώση άνω του 1%, έκλεισε και η Nvidia παρά τις ανακοινώσεις τις εταιρείας για κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς στο πρώτο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα εκτοξεύθηκαν 88% σε ετήσια βάση.

Ο τίτλος της Ford ενισχύθηκε σχεδόν κατά 6% αφότου η μετοχή της εταιρείας αναβαθμίστηκε από την RBC. Η μετοχή σημείωσε άνοδο 8% την Τετάρτη μετά την αποκάλυψη της στρατηγικής της για τα ηλεκτρικά οχήματα, όσον αφορά την παραγωγή τους.

Την Πέμπτη, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας παρουσίασαν την πρότασή τους για την ανάπτυξη υποδομών 928 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως απάντηση στην πρόταση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για έργα υποδομής για 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν και πάλι την έκκληση του Μπάιντεν για αύξηση των εταιρικών φόρων, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να καλύψουν το κόστος υποδομής με κεφάλαια που έχουν ήδη διατεθεί από το Κογκρέσο ή με τέλη χρήστη μεταφοράς.

Η υπουργός Οικονομικών κάλεσε τους ηγέτες του Κογκρέσου να αυξήσουν τις δαπάνες, λέγοντας ότι οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό δαπάνες παρέμειναν στάσιμες για 11 χρόνια.