7ος χρόνος, ημέρα 2222η
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2021

Volcano Bonds: Τα ηφαιστειακά ομόλογα, η Bitcoin City, και οι υψηλές φιλοδοξίες του Ελ Σαλβαδόρ

Volcano Bonds: Τα ηφαιστειακά ομόλογα, η Bitcoin City, και οι υψηλές φιλοδοξίες του Ελ Σαλβαδόρ
Shutterstock

Με το τέλος της εβδομάδας Bitcoin, που οργάνωσε το Ελ Σαλβαδόρ, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε τα σχέδια για την κατασκευή της Bitcoin City, και την έκδοση ομολόγων αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τα έσοδα από τα ομόλογα θα κατευθυνθούν σε έργα υποδομής για διευκόλυνση της «εξόρυξης» Bitcoin και σε αγορές Bitcoin. Στόχος, η μετατροπή της χώρας σε παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Η υπόσχεση στους κατόχους των ομολόγων είναι ετήσιες αποδόσεις μέχρι 146%!!!

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο γνωστότερος ηγέτης των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, και απασχολεί συχνά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο τολμηρός πρόεδρος έβαλε κυριολεκτικά τη χώρα του στον παγκόσμιο χάρτη, δεκαετίες μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ρήμαξε το μικρότερο κράτος της περιοχής. Αυτή τη φορά, το Ελ Σαλβαδόρ έχει συνδεθεί άρρηκτα με την παγκόσμια τεχνολογική και οικονομική πρωτοπορία και ειδικότερα με το γνωστότερο κρυπτονόμισμα, το Bitcoin. Η απόφασή του να κάνει το Bitcoin επίσημο νόμισμα της χώρας έκανε αίσθηση σε όλο τον κόσμο, όπως πολύ έγκαιρα μας ενημέρωσαν ο Νίκος Κωστόπουλος (Όλα όσα έγιναν στο μεγαλύτερο συνέδριο για το BTC - Το Ελ Σαλβαδορ το υιοθετεί ως επίσημο νόμισμα! | Liberal Markets) και ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος (To Ελ Σαλβαντόρ στον αστερισμό του bitcoin - Tι μέλλει γενέσθαι; | Liberal Markets).

Αυτά είναι όμως ήδη γνωστά, εμείς θα ασχοληθούμε με πολύ πιο πρόσφατες εξελίξεις. Την προηγούμενη εβδομάδα διοργανώθηκε η «Bitcoin Week», δηλαδή η εβδομάδα Bitcoin, φυσικά στο Ελ Σαλβαδόρ, υπό την αιγίδα και με τη συμμετοχή του προέδρου Μπουκέλε. Πολλοί οπαδοί του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος αλλά και ακόμα περισσότεροι υπέρμαχοι της χρήσης της κρυπτοτεχνολογίας για διάφορους σκοπούς έδωσαν το «παρών», οι περισσότεροι από αυτούς από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Δεν έλειψαν και τα στελέχη των διεθνών τεχνολογικών επιχειρήσεων που ασχολούνται αποκλειστικά με τα κρυπτονομίσματα και τη σχετική τεχνολογία. Στο τέλος της εβδομάδας, ο πρόεδρος έκανε δύο πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις.

Η πρώτη ανακοίνωση ήταν αυτή για τη δημιουργία της Bitcoin City, ή στα ελληνικά της πόλης του Bitcoin. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Coindesk, η πόλη θα χτιστεί στον κόλπο Φονσέκα, δίπλα στο τοπικό ηφαίστειο (η Κεντρική Αμερική είναι γεμάτη από ηφαίστεια) και θα περιλαμβάνει περιοχές για κατοικίες, για εμπορική δραστηριότητα, κτίρια γραφείων, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμιο, λιμάνι και σιδηροδρομικό σταθμό. Το σχήμα της θα είναι κυκλικό, όπως ένα κέρμα δηλαδή, και στο κέντρο της θα υπάρχει μία μεγάλη πλατεία που θα φιλοξενεί μία μεγάλη κατασκευή που θα θυμίζει (τι άλλο) ένα Bitcoin. Οι κάτοικοι της πόλης θα είναι απαλλαγμένοι από κάθε φορολογία στο εισόδημα, στην περιουσία, στα έσοδα, στα κεφαλαιακά κέρδη και στους μισθούς. Ο μόνος φόρος που θα υπάρχει θα είναι ένας φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) 10% μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται έργα υποδομής και η παροχή δημοτικών υπηρεσιών. Από την γεωθερμική ενέργεια του ηφαιστείου θα τροφοδοτείται όχι μόνο η πόλη αλλά και οι εγκαταστάσεις εξόρυξης Bitcoin ή άλλων κρυπτονομισμάτων.

Η δεύτερη ανακοίνωση έγινε σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία λογισμικού και τεχνολογικών υπηρεσιών Blockstream, και την iFinex, μητρική εταιρεία του ψηφιακού χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Bitfinex. Σύμφωνα με αυτήν, το Ελ Σαλβαδόρ θα εκδώσει δολαριακά ομόλογα ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, δεκαετούς διαρκείας με επιτόκιο 6,5%. Τα ομόλογα θα εκδοθούν σε ψηφιακή μορφή, σαν tokens όπως είναι η τεχνική ορολογία, πάνω σε τεχνολογία της Blockstream, και η έκδοση και η διαπραγμάτευσή τους θα γίνονται σε πλατφόρμα που θα ετοιμάσει η iFinex, αφού γίνει και η σχετική προσαρμογή στη νομοθεσία της χώρας. Τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου θα μοιραστούν στη μέση. Πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για έργα υποδομής που θα διευκολύνουν την λειτουργία των κέντρων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων με χρήση της γεωθερμικής ενέργειας του ηφαιστείου. Τα υπόλοιπα πεντακόσια θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά Bitcoin μέσω των διεθνών αγορών. Τα Bitcoin θα παραμείνουν στα (ψηφιακά) θησαυροφυλάκια της χώρας για τουλάχιστον πέντε χρόνια και μετά θα αρχίσει η σταδιακή πώλησή τους. Σύμφωνα με τα σχέδια του Μπουκέλε και των διεθνών συνεργατών του, η αγορά και διακράτηση των ψηφιακών νομισμάτων θα μειώσει την προσφορά Bitcoin στην αγορά και θα συμβάλλει στην περαιτέρω άνοδο της τιμής του. Όταν αρχίσει η πώλησή τους, τα κέρδη θα μοιράζονται στους ομολογιούχους, αυξάνοντας την απόδοση των ομολόγων που θα έχουν στην κατοχή τους, ενώ μία extra παροχή είναι η δυνατότητα τους να αποκτήσουν την υπηκοότητα της χώρας. Η ομάδα είναι απόλυτα σίγουρη πως όταν έρθει η ώρα της πώλησης η τιμή του Bitcoin θα είναι πολύ ψηλότερη από την τωρινή, μάλιστα οι υπολογισμοί της Blockstream προβλέπουν πως όταν έρθει η ώρα αποπληρωμής των ομολόγων, δηλαδή σε 10 χρόνια, ένα Bitcoin θα αξίζει ένα εκατομμύριο δολάρια. Με βάση αυτή την πρόβλεψη, η οποία θυμίζει ανάλογες προβλέψεις της Κάθυ Γουντ, η απόδοση για όσους αγοράσουν και διακρατήσουν τα ομόλογά τους θα φθάσει το 146%.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως τα ομόλογα αυτά απέκτησαν (πριν καν εκδοθούν) το προσωνύμιο Volcano Bonds, ή για να το πούμε ελληνικά, Ηφαιστειακά Ομόλογα, αφού με την ενέργεια του ηφαιστείου θα κινείται όλη η ψηφιακή/κρυπτο υποδομή της Bitcoin City. Ο πρόεδρος και οι συνεργάτες του είναι απόλυτα βέβαιοι για την επιτυχία του εγχειρήματος των Volcano Bonds και μάλιστα υποστηρίζουν πως αυτή ακριβώς η επιτυχία θα καταστήσει την χώρα ένα μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο που θα θυμίζει τη Σιγκαπούρη. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι πιθανότητες επιτυχίας των δύο εγχειρημάτων, της Bitcoin City και των Volcano Bonds δεν φαίνονται και πολύ μεγάλες, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Το Ελ Σαλβαδόρ δεν φημίζεται διαχρονικά για την καλή του οικονομική κατάσταση και η αποπληρωμή των ομολόγων του ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η αλήθεια είναι πως, αν υποθέσουμε πως τα σχέδια όντως θα προχωρήσουν, η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από την πορεία του Bitcoin και τη γενικότερη εξέλιξη της crypto επανάστασης την οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια. Αν η Κάθυ Γουντ και οι αξιωματούχοι της Blockstream αποδειχθεί πως έχουν δίκιο, η αγορά ενός volcano bond θα αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρα. Από την άλλη, αν το Bitcoin ακολουθήσει την αντίθετη πορεία, το πιθανότερο είναι οι ομολογιούχοι να καούν κυριολεκτικά από τη λάβα των ομολόγων τους.

Επειδή το Bitcoin και τα διάφορα ξαδέλφια του μας έχουν αναγκάσει να υποκλιθούμε επανειλημμένα στη γοητεία τους, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ξεγράψουμε τις πιθανότητες επιτυχίες της Bitcoin City και των Volcano Bonds. Κάτι μας λέει πως οι θιασώτες της κρυπτοοικονομίας δεν θα διστάσουν να ενισχύσουν τον άνθρωπο – σύμβολό τους, τον Ναγίμπ Μπουκέλε και να λάβουν μέρος σε ένα ακόμα πείραμα που ύστερα από μερικά χρόνια μπορεί να αποτελεί ανέκδοτο ή να μνημονεύεται σαν ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Όπως κάθε πείραμα, θα το παρακολουθήσουμε με πολύ ενδιαφέρον.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.