Υποχώρηση από τα ρεκόρ στις ευρωαγορές

Υποχώρηση από τα ρεκόρ στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύονται σήμερα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να δείχνουν πως κινούνται προς κατοχύρωση των κερδών τους έπειτα από τα νέα ιστορικά υψηλά χτες, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η επενδυτική διάθεση δείχνει κάποιες τάσεις υπαναχώρησης εν αναμονή του νέου γύρου εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,6% και κινείται στις 439,67 μονάδες με πίεση από τον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφελείας που υποχωρεί κατά 1,2%, ενώ μοναδικός τομέας με θετικό πρόσημο είναι εκείνος των αυτοκινήτων που ενισχύεται κατά 0,7%. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, πτώση 0,15% εμφανίζει γερμανικός DAX κινούμενος στις 15.345 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,7% και κινείται στις 6.252 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 εμφανίζει απώλειες 0,4% στις 6.969 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,7% στις 24.252 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 1,25% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35 που υποχωρεί στις 8.603 μονάδες.

Οι ευρωαγορές δείχνουν να ακολουθούν την τάση της Wall Street, η οποία έκλεισε με αρνητικά πρόσημα χτες μετά τις αναταραχές στην τιμή του bitcoin που μετέφερε ανησυχίες στις εταιρείες που σχετίζονται με το κρυπτονόμισμα, όπως η Tesla.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η ανεργία στη Βρετανίας κατά το πρώτο τρίμηνο στο 4,9%, συγκριτικά με το 5,1% περασμένου τριμήνου, έναντι των εκτιμήσεων σε έρευνα του Reuters για 5%.

Την ίδια ώρα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στη χώρα. Συγκεκριμένα οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση κατά 0,9% σε μηνιαία και 3,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αυξήσεις 0,6% και 3,3%, αντίστοιχα.

Σε εταιρικό επίπεδο, απώλειες 2,7% σημειώνει η μετοχή της Danone, η οποία ανακοίνωσε μείωση των πωλήσεών της στο πρώτο τρίμηνο ωστόσο διατήρησε το στόχο επιστροφής σε κερδοφορία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η AB Foods βλέπει τον τίτλο της να καταγράφει πτώση 3,2% καθώς τα προσαρμοσμένα λειτουργικά της έσοδα μειώθηκαν σχεδόν στο ήμιση κατά το ίδιο διάστημα.

Αντίθετα, η σουηδική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού πραγματοποιεί άλμα σχεδόν 5% αφότου ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο.