ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1995η
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Υποχωρεί το ​ε​υρώ εν μέσω διάθεσης διόρθωσης στις αγορές 

Υποχωρεί το ​ε​υρώ εν μέσω διάθεσης διόρθωσης στις αγορές 

Το EUR/USD διαπραγματεύεται ήδη  κάτω από το επίπεδο του  1,21, καθώς οι αποδόσεις των τίτλων χρέους του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούν ενώ παράλληλα τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν διάθεση διόρθωσης. Οι αγορές περιμένουν νέα, σχετικά με το σχέδιο οικονομικής τόνωσης  των ΗΠΑ, τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων για τον Ιανουάριο και τα πρακτικά της τελευταίας  συνάντησης της Fed, τα οποία αναμένονται αργότερα σήμερα .

Επιστρέφει το φάντασμα του πληθωρισμού​; ​ Το άσχημο φαινόμενο που έπληξε τον κόσμο τον 20ο αιώνα είναι τώρα στο μυαλό των επενδυτών, καθώς οι ΗΠΑ πρόκειται να ανοίξουν το ​πορτοφόλι​ τους σε μαζικές δαπάνες. 

​ ​Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εργάζεται για να προωθήσει το νομοσχέδιο ανακούφισης της αμερικανικής οικονομίας  ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ενώ οι αγορές θέλουν περισσότερα χρήματα, σημαντική δημοσιονομική ώθηση σημαίνει υψηλότερες πιθανότητες υπερθέρμανσης της οικονομίας και αύξησης των τιμών. Επιπλέον, η αυξημένη έκδοση χρέους από τον «​θείο Σαμ​» ​ προκάλεσε αύξηση ​στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στο 1,30%, το υψηλότερο επίπεδο μετά την πανδημία. 

​    ​Με τη σειρά του αυτό, κάνει το δολάριο πιο ελκυστικό στους επενδυτές που αναζητούν καλύτερα επιτόκια, σε κρατικά χρεόγραφα υψηλής διαβάθμισης με μακροχρόνιο ορίζοντα.

Αυτό το στοίχημα του μελλοντικού πληθωρισμού θα συνεχίσει να ενισχύει το δολάριο;  Όχι απαραίτητα. Η υπόθεση του υψηλότερου πληθωρισμού προϋποθέτει ότι η οικονομία είναι «​καυτή​»​ - αλλά τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων για τον Ιανουάριο ενδέχεται να παρέχουν επαναφορά στην πραγματικότητα. 

​  ​Οι οικονομολόγοι αναμένουν ανάκαμψη στις αρχές του 2021 μετά από δύο απογοητευτικές πτώσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί  .

Σημαντική αλλαγή έχουμε στην τεχνική εικόνα του διαγράμματος καθώς η ισοτιμία κινείται ήδη κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 και 100 ημερών . Όπως αναφέρθηκε και χθες , η αδυναμία του ζεύγους να διατηρηθεί στο κλείσιμο της ημέρας πάνω από τα επίπεδα του 1,2150 , θα έθετε την ανοδική κίνηση σε αμφισβήτηση , με αποτέλεσμα την  διόρθωση που ακολούθησε .

 Η πτωτική ορμή μπορεί να οδηγήσει εύκολα στο κρίσιμο επίπεδο στήριξης 1,2055 , το οποίο είχε  προστατεύσει την προηγούμενη εβδομάδα την διολίσθηση της ισοτιμίας περαιτέρω . Σε αυτό το σημείο, ο Σχετικός Δείκτης Δύναμης μπορεί να υποχωρήσει κάτω από 30 , δημιουργώντας  συνθήκες υπέρ- πώλησης.

 Κάτω από το 1,2055, το επόμενο μαξιλάρι περιμένει στο 1,20, σημαντικό ψυχολογικό επίπεδο στήριξης    και στη συνέχεια το τελευταίο χαμηλό 1,1955, το οποίο εάν διασπαστεί καθοδικά και η ισοτιμία δεν αναπηδήσει σύντομα αφαιρώντας την πιθανότητα  ​«​false break»​ - προσωρινές τιμές της ισοτιμίας κάτω από το επίπεδο προκειμένου να παγιδεύσει κάποιους ​t​raders’ ώστε να εκτελέσουν stop loss​ ​εντολές  ή να ανοίξουν εκ νέου θέσεις πώλησης - θα αλλάξει τα δεδομένα και θα θέσει υπό αμφισβήτηση το ανοδικό κανάλι της ισοτιμίας των τελευταίων μηνών .

Από την άλλη πλευρά,​ ​κάποια αντίσταση περιμένει στο 1,2110, το  οποίο παρείχε προσωρινή  υποστήριξη την περασμένη εβδομάδα, ακολουθούμενη από το 1,2150. Πιο πάνω, το 1,2165, το υψηλό της Τρίτη​ς​χρησιμεύει ως ανοδικός στόχος, τον οποίο η ισοτιμία πρέπει να κατοχυρώσει προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική κίνηση.