UBS: Taper και χρυσός – Τον βλέπει στα 1600 -1700 δολάρια με καταλύτη τον ρυθμός μείωσης του QE

UBS: Taper και χρυσός – Τον βλέπει στα 1600 -1700 δολάρια με καταλύτη τον ρυθμός μείωσης του QE

Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο ήταν εν πολλοίς ένα μη συμβάν, η τιμή του χρυσού έπεσε κατά $25 νά ουγγιά μετά την ανακοίνωση της για την έναρξη του taper αυτό τον μήνα αλλά γρήγορα ανάκτησε τις μισές από τις απώλειες του.

Αυτό που θα παίξει τον κύριο ρόλο στην πορεία της τιμής του χρυσού είναι ο ρυθμός του taper, δηλαδή της μείωσης του ποσού των ομολόγων που αγοράζει η αμερικανική κεντρική τράπεζα κάθε μήνα, επισημαίνει σε έκθεση της η UBS, εκτιμώντας ότι η τιμή του χρυσού θα βρεθεί στα $1.700 ανά ουγγιά έως το τέλος Μαρτίου και στα $1.600 μέχρι το τέλος του 2022.

Οι παραλληλισμοί με το προηγούμενο taper της Fed και της επίπτωσης στις τιμές του χρυσού δεν έχουν σχετικότητα σήμερα.

Ο χρυσός απώλεσε 27% από τις αρχές του 2013 μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του taper τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Μετά την είδηση συνέχισε να χάνει έδαφος αλλά μετά ακολούθησε κούρσα 14% στο επόμενο τρίμηνο.

Αυτή τη φορά η τιμή του χρυσού θα επηρεαστεί περισσότερο από τον ρυθμό του taper. Η Fed έχει πει ότι θα επανεξετάσει τον ρυθμό στις αρχές του 2022.

«Δεν αποκλείουμε ότι εκπλήξεις από την ανοδική τάση του πληθωρισμού θα είναι ενισχυτικός παράγοντας για τον χρυσό βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, την επόμενη χρονιά η ενδυνάμωση του δολαρίου και οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις επιτέλους θα δουν την τιμή του χρυσού να γλιστράει προς τα $1.600 ανά ουγγιά», εκτιμά η UBS.

H πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο επιβεβαίωσε τς προσδοκίες της αγοράς οτι το tapering των αγορών ομολόγων θα αρχίσει αργότερα αυτό τον μήνα.

Ο τρέχων ρυθμός αγορών είναι $120 δισ. μηνιαίως και αρχικά το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά $15 δις κάθε μήνα μέχρις ότου τελειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος Ιουνίου του 2022.

Ο χρυσός μπορεί να έχασε $25 ανά ουγγιά αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed αλλά κατάφερε να σβήσει τις μισές από τις απώλειες αυτές όταν ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell ολοκλήρωσε τη συνέντευξη τύπου.

«Μετά τη συνέντευξη του Powell, είναι πολύ ξεκάθαρο οτι η Fed δεν θα ακολουθήσει τα βήματα της Τράπεζας του Καναδά η της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας αυξάνοντας τα επιτόκια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση.

«Παρόλο που φάνηκε λιγότερο άνετη όσον αφορά στο μήνυμα της ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι παροδική, γενικότερα, εξακολουθεί να βλέπει ότι ο τρέχων ρυθμός ανόδου των τιμών καταναλωτή θα είναι βραχυπρόθεσμος. Οσο η Fed παραμένει χαλαρή για τον πληθωρισμό οι πραγματικές αποδόσεις στις ΗΠΑ μπορούν να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα και οι όποιες εκπλήξεις από μία άνοδο του πληθωρισμού θα προσφέρουν στήριξη στο κίτρινο μέταλλο βραχυπρόθεσμα».

Σύμφωνα με την έκθεση του World Gold Council στο τρίτο τρίμηνο υπήρξε πτώση 7% στη ζήτηση χρυσού σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των εκροών από τα ΕΤF χρυσού, που υπερκέρασε την άνοδο της ζήτησης για κοσμήματα.