8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

UBS: Όμικρον + taper = μεταβλητότητα

UBS: Όμικρον + taper = μεταβλητότητα

Ο δείκτης S&P 500 έπεσε 1,9% την Τρίτη λόγω φόβων για τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού σε συνδυασμό με την ανανεωμένη ανησυχία για σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Η επιστροφή της απαισιοδοξίας πυροδοτήθηκε από τη συνέντευξη του CEO της Moderna ο οποίος δήλωσε ότι η Όμικρον είναι πιθανό να προκαλεί σημαντική μείωση στην αποτελεσματικότητα των τωρινών εμβολίων. Οι αγορές είχαν πάρει μια ανάσα μετά τις δηλώσεις του CEO της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν ότι η γενιά των εμβολίων COVID-19 πιθανότατα θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία έναντι σοβαρής νόσησης, όπως και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως τα υφιστάμενα εμβόλια δεν παρέχουν κάποιο βαθμό προστασίας.

Ωστόσο, ακολούθησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ που ήταν έκπληξη για τις αγορές – ότι θα ήταν κατάλληλο να συζητηθεί το tapering, η μείωση των αγορών ομολόγων, μερικούς μήνες νωρίτερα από το αρχικό σχέδιο καθώς ο πληθωρισμός δεν πρέπει να θεωρείται πλέον παροδικό φαινόμενο.

Πώς ερμηνεύονται όλα αυτά;

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον θα αναμιχθεί με το κύμα της Δέλτα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Αυτό μπορεί να συμβεί διότι τα εμβόλια συνεχίζουν να παρέχουν αρκετή προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης, γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον δεν θα αποδειχτούν χειρότερα από αυτά της Δέλτα, γιατί η Όμικρον δεν θα πετύχει να κυριαρχήσει έναντι της Δέλτα, η γιατί οι κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν τους κινδύνους με μέτρα όπως οι αναμνηστικές δόσεις και οι μάσκες αντί για νέα lockdown. Αν συμβεί αυτό, εκτιμούμε ότι η προσοχή των αγορών σταδιακά θα εστιάσει και πάλι πίσω στα θετικά, όπως την κερδοφορία των επιχειρήσεων και την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Η κίνηση των τιμών την Τρίτη δείχνει ότι η αγορά αντιμετωπίζει δύο απαισιόδοξα σενάρια», αναφέρει σε έκθεση της η UBS.

Πρώτον, ότι η Όμικρον τελικά θα πετύχει να παρακάμπτει τα εμβόλια και να είναι επικίνδυνη, που μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα lockdown. Δεύτερον, ότι ακόμη και αν η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη από ότι φοβάται ο κόσμος οι αγορές μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για τις κεντρικές τράπεζες και το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής πιο γρήγορα από τις προσδοκίες, ιδιαίτερα αν οι προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση της Όμικρον επιδεινώσουν τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και κρατήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.

«Εξακολουθούμε να αξιολογούμε ένα εύρος σεναρίων – από το θετικό, ότι η Όμικρον προκαλεί ήπια συμπτώματα που δείχνουν πως ο ιός εισέρχεται σε ενδημικό στάδιο, μέχρι το αρνητικό, ότι η μετάλλαξη οδηγεί σε νέα lockdown παγκοσμίως. Καθώς αναμένουμε περισσότερα στοιχεία, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη μακροπρόθεσμη προοπτική», επισημαίνει η UBS.

Και εξηγεί:

«Οι γνώμες για την Όμικρον παραμένουν επιφυλακτικές. Παρόλο που τα σχόλια του CEO της Moderna την Τρίτη ήταν απογοητευτικά, τόνισε ότι πρέπει να περιμένουμε για τα στοιχεία. Ο τόνος του ήταν διαφορετικός από τις απόψεις του CEO της BioNTech και του Oxford University που είπαν ότι υπάρχει λογικός βαθμός πεποίθησης στους εμβολιαστικούς κύκλους πως με τουλάχιστον τρεις δόσεις ο ασθενής θα έχει καλή προστασία έναντι της μετάλλαξης αυτής. Επίσης, στοιχεία για την τοξικότητα της Όμικρον δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά το ECDC δήλωσε ότι από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον στις ευρωπαϊκές χώρες (τουλάχιστον 44) μέχρι στιγμής, όλα είναι η ασυμπτωματικά η έχουν μόνο ήπια συμπτώματα.

Τα εμβόλια μπορούν να αναβαθμιστούν γρήγορα, κάτι που τόνισε η Moderna, ότι ένα νέο εμβόλιο που να στοχεύει στη νέα μετάλλαξη μπορεί να σχεδιαστεί γρήγορα. Το αξιοσημείωτο με τη βιοτεχνολογία των εμβολίων mRNA είναι ότι μπορούμε να κινηθούμε πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τον CEO της Moderna, ένα δισεκατομμύριο δόσεων για την Όμικρον μπορεί να παραχθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2022, ενώ η Pfizer και η BioNTech έχουν πει ότι αναβαθμισμένη έκδοση του εμβολίου COVID-19 μπορεί να είναι έτοιμη σε 100 ημέρες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει πει ότι θα κάνει χρήση ταχύτατων διαδικασιών για την έγκριση νέων εμβολίων μέσα σε τρεις με τέσσερεις μήνες, αν τα τωρινά εμβόλια αποδειχτούν αναποτελεσματικά.

Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές έχουν μάθει να προσαρμόζονται σε περιορισμούς. Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει συμπεριφορές και οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στην τηλεργασία, μειώνοντας την επίπτωση των απαγορευτικών. Η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων ήταν ιδιαίτερα δυνατή παρά την αναταραχή και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί. Οι κυβερνήσεις έχουν αναπτύξει περιοριστικά μέτρα που τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται τους κινδύνους χωρίς να οδηγούνται σε πλήρη lockdowns.

Τα σχόλια Πάουελ δεν υποδηλώνουν ένα fast track προς αυξήσεις των επιτοκίων. Μια επιτάχυνση του taper θα ήταν μετωπικός άνεμος για τις αγορές, αλλά τα πρακτικά της συνεδρίασης του Νοεμβρίου έδειξαν ότι η Fed εξακολουθεί να επιθυμεί περαιτέρω πρόοδο στο μέτωπο της ανεργίας. Εκτιμούμε πως η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη και θα προσαρμόσει τη στάση της αν οι περιορισμοί για την Όμικρον αποδυναμώσουν τη ζήτηση».