UBS: Γιατί η άνοδος του δολαρίου έχει ακόμη δρόμο

UBS: Γιατί η άνοδος του δολαρίου έχει ακόμη δρόμο

Η πρόσφατη άνοδος του αμερικανικού νομίσματος ακολούθησε μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού τα τελευταία 30 χρόνια τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve μπορεί να ακολουθήσει πιο επιθετική τακτική στο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, εκτιμά σε σημερινή της έκθεση η UBS.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης DXY του δολαρίου έχει αναρριχηθεί σε υψηλό 16 μηνών και η απόδοση του μέχρι στιγμής φέτος έχει φτάσει το 5,8%.

«Με βάση τους υπολογισμούς μας το δολάριο ήταν ήδη υπερτιμημένο με βάση την αγοραστική του αξία και σήμερα δείχνει ακόμη πιο υπερτιμημένο», επισημαίνει η η έκθεση, προσθέτοντας πως «εκτιμούμε ότι η δίκαιη αξία του ευρώ είναι στα 1,34 δολάρια σε σύγκριση με τη σημερινή ισοτιμία στα 1,14. Ωστόσο, παρά τη μακροπρόθεσμη απόκλιση, εκτιμούμε οτι το δολάριο μπορεί να συνεχίσει την ανοδική του πορεία τον επόμενο χρόνο».

Οι κύριοι λόγοι που ενισχύουν το ανοδικό σενάριο για το δολάριο σύμφωνα με την UBS είναι:

Η Federal Reserve είναι μπροστά από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες από άποψης σφιξίματος της νομισματικής πολιτικής.

Η UBS εκτιμά ότι η Fed θα παραβλέψει το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού και θα αντισταθεί σε μία πρόωρη αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ηγείται στο δρόμο σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής και βρίσκεται μόνο πίσω από την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η Fed θα κινηθεί πιο γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατά συνέπεια το πριμ απόδοσης που θα προσφέρουν τα 10ετη αμερικανικά ομόλογα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά θα αυξηθεί στις 200 μονάδες βάσης από 175 μ.β. σήμερα, στηρίζοντας την ισοτιμία του δολαρίου.

Η πολιτική της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα παραμείνει πιο διευκολυντική από αυτή της Fed. Επιπρόσθετα, η οικονομία των ΗΠΑ πλήττεται λιγότερο από τις περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες από την άνοδο των τιμών ενέργειας καθώς έχει εξελιχθεί σε καθαρό εξαγωγέα καυσίμων για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1950.

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ευνοεί το δολάριο από ότι τα νομίσματα άλλων πιο εξαγωγικών οικονομιών, όπως της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.

Η κορύφωση της παγκόσμιας ανάπτυξης πέρασε πιθανότατα και ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ εκτιμάται στο 6% φέτος και στο 4,7% τον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά η μεγαλύτερη εξάρτηση της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας στις εξαγωγές μπορεί να πλήξει τα νομίσματα τους σε σχέση με το δολάριο τον χρόνο που έρχεται, εκτιμά η UBS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εξαγωγές αποτελούν το 29% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 18% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας αλλά μόνο το 12% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Το δολάριο θα ευνοηθεί επίσης από τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια.

Η πραγματική απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου, μετά τον πληθωρισμό, έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα σε χαμηλό-ρεκόρ στο -1,2%.

Όμως, η UBS προβλέπει ότι οι πραγματικές αποδόσεις θα αυξηθούν λόγω του σταδιακού σφιξίματος της νομισματικής πολιτικής της Fed.