7ος χρόνος, ημέρα 2227η
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

UBS: Γιατί βλέπει το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο

UBS: Γιατί βλέπει το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το βαρέλι τον Δεκέμβριο

Τα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο τους επίπεδο από το 2015 και με τους πετρελαιοπαραγωγούς του OPEC+ πιθανότατα να προσθέτουν μόνο σταδιακά στην προσφορά και τη ζήτηση να φτάνει τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, η αγορά πετρελαίου αναμένεται να παραμείνει εντός κλειστού εύρους, εκτιμά η UBS σε σημερινή έκθεση της.

«Εκτιμούμε οτι η τιμή του πετρελαίου Brent θα φτάσει τα $90 το βαρέλι τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο πριν σταθεροποιηθεί γύρω στα $85 το βαρέλι για το υπόλοιπο του 2022», προβλέπει η επενδυτική τράπεζα. Η προηγούμενη εκτίμηση της έβλεπε το πετρέλαιο στα $80 το βαρέλι.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι επενδυτές που αντέχουν υψηλό ρίσκο μπορούν ακόμη να αυξήσουν την έκθεση τους σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο Brent, τα οποία σήμερα αλλάζουν χέρια σε discount σε σχέση με τις τιμές στη spot αγορά.

«Περιμέναμε ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου θα ωθούσαν το καρτέλ του OPEC και των συμμάχων του (OPEC+) να συμφωνήσουν σε αύξηση της παραγωγής πάνω από τα 400.000 βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών τους που είναι προγραμματισμένη για την 4η Νοεμβρίου. Όμως, τα σχόλια από τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής».

Κατά συνέπεια, η UBS εκτιμά πλέον ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί του OPEC+ θα ακολουθήσουν πιο ήπια τακτική και θα αυξήσουν την προσφορά μόνο κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο, δεδομένης της αβεβαιότητας για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όπως και των προβλέψεων των διεθνών οργανισμών που βλέπουν υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου τον επόμενο χρόνο.

Η UBS σημειώνει πως οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου στην Ασία και την Ευρώπη πιθανώς να οδηγήσουν σε μεταστροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο στον κλάδο παραγωγής ενέργειας.

Επίσης, με περισσότερες χώρες να ανοίγουν τις οικονομίες τους σε εμβολιασμένους τουρίστες από τον Νοέμβριο, η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών θα ενισχυθεί. Για τους λόγους αυτούς εκτιμά ότι η ζήτηση θα χτυπήσει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Δεκέμβριο.

«Ήπια αύξηση της προσφοράς εν μέσω ανακάμπτουσας ζήτησης σημαίνει οτι τα αποθέματα πετρελαίου πιθανότατα θα συνεχίσουν να μειώνονται τις επόμενες εβδομάδες, διατηρώντας τη στήριξη στις τιμές πετρελαίου. Με τη ζήτηση να προβλέπεται να αυξάνεται και τον επόμενο χρόνο, η πρόσθετη παραγωγή από το OPEC+ και τις ΗΠΑ θα έχουν σαν αποτέλεσμα μία ισορροπημένη αγορά πετρελαίου», αναφέρει η έκθεση.

«Με περισσότερα μέλη του OPEC+ να δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή με βάση τον σχεδιασμό του OPEC+, η πρόσθετη προσφορά το 2022 πιθανότατα θα είναι μόνο κλάσμα της σχεδιαζόμενης σήμερα αύξησης των 3,76 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που σημαίνει ότι θα αποφευχθεί υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου κατά την εκτίμηση μας».