Τζέιμς Μπούλαρντ (Fed): O πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,5% φέτος

Τζέιμς Μπούλαρντ (Fed): O πληθωρισμός θα φτάσει στο 2,5% φέτος

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2,5% φέτος στις ΗΠΑ και δε θα μειωθεί σημαντικά το 2022, κάτι που ο ίδιος θεωρεί ως έναν τρόπο να επαναβεβαιώσει το στόχο της για την αύξηση των τιμών η κεντρική τράπεζα.

«Δε βλέπω τον πληθωρισμό να μειώνεται σημαντικά το 2022…ίσως να μειωθεί ελαφρώς», ανέφερε ο Μπούλαρντ σε δηλώσεις του, οι οποίες όπως επισημαίνει το Reuters τον κατατάσσουν ως έναν από τους πιο «επιθετικούς» αξιωματούχους της Fed σχετικά με την επιθυμία του να δει τον πληθωρισμό να αυξάνεται χωρίς παράλληλη αύξηση των επιτοκίων.

«Μέρος του στόχου μας είναι να πάρουμε την αύξηση του πληθωρισμού που έχουμε καταγράψει φέτος και να επιτρέψουμε σε κάποια από αυτή να διαπεράσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», σταθεροποιώντας το στόχο πληθωρισμού της Fed στο 2%, πρόσθεσε.

Ρ. Μπόστικ: Αύξηση των επιτοκίων το 2023

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, εξέφρασε την εκτίμησή του πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα επιτόκια της από το 2023.

Σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal, ο Μπόστικ ανέφερε ότι η Fed χρειάζεται μια παρατεταμένη περίοδο «ισχυρού» πληθωρισμού πριν αυξήσει τα επιτόκια.

«Απλά δεν είμαι πολύ βέβαιος ότι θα δούμε κάτι τέτοιο πολύ σύντομα», σχολίασε.

Ο Μπόστικ επίσης δήλωσε στην εφημερίδα ότι αναμένει ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ κατά 6% φέτος, καθώς και ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το στόχο της Fed, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να μεσολαβήσει αρκετός χρόνος προτού η Fed εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει τις επενδύσεις της σε χρεόγραφα.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αγοράζει αυτή τη στιγμή ομόλογα αξίας περίπου 120 δισ. δολαρίων το μήνα, αφότου οι μαζικές πωλήσεις στην αγορά λόγω πανδημίας πέρυσι προκάλεσαν προβλήματα ρευστότητας.