Εκτοξεύτηξε (λόγω MSCI) ο τζίρος μετά την άρση των capital controls

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, 15:06 - Τελευταία ενημέρωση: 17:42
-A +A

Συμπτωματικό, καθώς κατά κυρίαρχο λόγο οφείλεται στο rebalancing λόγω των αλλαγών σε MSCI και FTSE, χαρακτηρίζεται από αναλυτές το γεγονός ότι ο ημερήσιος τζίρος στο Χ.Α. έχει εκτοξευτεί από την περασμένη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, ημέρα άρσης των capital controls.

Η πλειονότητα των κινήσεων γίνεται από ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν την απόλυτη πρωτοβουλία στις συναλλαγές, οπότε αυτά δεν επηρεάζονται από τα capital controls ή την άρση αυτών.

Θυμίζουμε ότι αύριο θα έχουμε την κορύφωση του rebalancing σε Alpha Bank και Eurobank, καθώς από τη συνεδρίαση της Πέμπτης 17/12 οι δύο τραπεζικές μετοχές θα έχουν αναβαθμισμένη στάθμιση στον MSCI Standard.

Συνεδρίαση για... δύο ήταν η σημερινή στο Χ.Α. καθώς δύο μετοχές, οι Εθνική και η Πειραιώς δέσποσαν με καταλυτικό τρόπο, διακινώντας περίπου το 45% του τζίρου και σχεδόν το 80% του όγκου της αγοράς!

Στη σημερινή συνεδρίαση κυριάρχησαν κινήσεις σε Εθνική και Πειραιώς που δέσποσαν καταλυτικά σε όγκους και τζίρους. Στην Εθνική διακινήθηκαν 322 εκατ. τεμάχια με τζίρο 88 εκατ. ευρώ ενώ στην Πειραιώς διακινήθηκαν 265,4 εκατ. μετοχές αξίας 73 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο της αγοράς στη συνεδρίαση της Τρίτης ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 327,7 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος ανήλθε στα 675,57 εκατ. τεμάχια! Πρόκειται από τους μεγαλύτερους όγκους των τελευταίων πολλών μηνών, καθώς παρόμοιοι όγκοι έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια αντίστοιχης διαδικασίας rebalancing λόγω αλλαγών στον MSCI...

Το rebalancing σε Alpha Bank και Eurobank έχει κοπάσει μερικώς ενώ ίσως κορυφωθεί αύριο που είναι η τελευταία ημέρα, ενώ σειρά έχουν πάρει οι Εθνική και Πειραιώς που οσονούπω θα αλλάξουν στάθμιση στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που θα αναβαθμίσει και την επιρροή τους στους δείκτες της αγοράς.

Ήδη η Πειραιώς έλαβε δείκτη στάθμισης free float 74% μετά τις νέες μετοχές, κάτι που θα αυξήσει την επιρροή της στο Γ.Δ. και στον FTSE 25, ενώ η Εθνική – της οποίας οι νέες μετοχές μπήκαν χθες – θα «ζυγιστεί» την προσεχή Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για άρση των capital controls δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας 7/12, ενώ έκτοτε η ημερήσια αξία συναλλαγών έχει κλιμακωθεί προοδευτικά. Τη Δευτέρα 7/12 ο τζίρος ήταν στα 47,2 εκατ. ευρώ, ενώ την επόμενη, δηλαδή την Τρίτη 8/121 ανήλθε στα 92,2 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη 9/12 έφτασε στα 153,3 εκατ. ευρώ, την Πέμπτη στα 127,2 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή 163 εκατ. ευρώ. Χθες Δευτέρα ο τζίρος του Χ.Α. εκτοξεύτηκε στα 175,70 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα όπως προαναφέρθηκε εκτοξεύτηκε στα 327,72 εκατ. ευρώ!

Όπως τονίζει στο liberal.gr κορυφαίο στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής χρηματιστηριακής εταιρείας «η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών σε ό,τι γίνεται τις τελευταίες ημέρες στο Χ.Α. είναι ελάχιστη και δεν κάνει τη διαφορά. Ότι γίνεται είναι αποκλειστικά λόγω του αυξημένου rebalancing κάτι που λαμβάνει χώρα όλες τις τελευταίες ημέρες.

Θυμίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση των ΑΜΚ των Alpha Bank και Eurobank προέκυψε το νέο free float των δύο τραπεζών, οπότε ο οίκος Morgan Stanley Capital International (MSCI) αύξησε πρόσφατα το συντελεστή στάθμισης των δύο μετοχών στους δείκτες στους οποίους συμμετέχουν.

Οι Αlpha Bank και Eurobank αφενός παρέμειναν στο δείκτη Mid Cap του MSCI Standard, με τη βαρύτητα της πρώτης να αυξάνεται από 0,35% σε 0,90 και της δεύτερης από 0,60 σε 0,85. Οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από το άνοιγμα της συνεδρίασης της 17ης Δεκεμβρίου 2015.

Η αύξηση της βαρύτητας της Alpha Bank και Eurobank στους δείκτες του MSCI έχει ήδη φέρει αρκετές εισροές κεφαλαίων στις δύο μετοχές.

Ως γνωστόν υπάρχουν χαρτοφυλάκια που κινούνται αυστηρά ή σε σημαντικό ποσοστό με γνώμονα τους δείκτες. Αυτά τα χαρτοφυλάκια όλες τις τελευταίες ημέρες προέβησαν σε πωλήσεις κορυφαίων blue chips, εξού και η... αλλοπρόσαλλη σε πολλές περιπτώσεις πτώση ορισμένων, στρέφοντας τη ρευστότητά τους προς τις τραπεζικές μετοχές.

Απ. Σκ.

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 05/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα