Τριάντα μετοχές που ίσως δεν ξέρουμε αλλά επηρεάζουν τις επενδύσεις μας

Τριάντα μετοχές που ίσως δεν ξέρουμε αλλά επηρεάζουν τις επενδύσεις μας

Μπορεί εμείς να επενδύουμε στις μετοχές των εταιρειών με τις οποίες συναλλασσόμαστε, όπως είναι η Eurobank που μας προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες, η ΚριΚρι που γευόμαστε τα γιαούρτια της, τη ΔΕΗ ως καταναλωτές ενέργειας ή τον Μυτιληναίο και την ΤΕΝΕΡΓ που διαβάζουμε ότι μεγαλουργούν, όμως υπάρχει μια ομάδα μετοχών που επηρεάζει τις επενδύσεις μας στο χρηματιστήριο, εκ των οποίων κάποιες ούτε καν γνωρίζουμε την ύπαρξη τους.

Αυτή η ομάδα μετοχών, που χωρίς να τις έχουμε επιλέξει στο χαρτοφυλάκιο μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία των επενδύσεων μας, δεν είναι άλλη από τη ομάδα των 30 μεγαλύτερων μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης NYSE, που συμμετέχουν στον γνωστό σε όλους δείκτη Dow Jones Industrial Average Index (DJIA).

Και γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο; Διότι οι μεταβολές των τιμών τους, αντικατοπτρίζονται στην πορεία του σημαντικότερου και πλέον εμβληματικού χρηματιστηριακού δείκτη DJIA, ο οποίος εν πολλοίς δίνει το σύνθημα και μεταλαμπαδεύει την τάση του και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη.

Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Μα οι κορυφαίες εταιρείες του κόσμου.

1.Apple

H Apple ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα της τεχνολογίας hardware, αποθήκευσης και περιφερειακών. Η εταιρεία κατασκευάζει και εμπορεύεται μια σειρά προϊόντων όπως είναι τα iPhone, iPad, Mac, iPod, Apple Watch και η Apple TV, καθώς και μια σειρά λειτουργικών συστημάτων και υπηρεσιών όπως είναι τα iPhone OS (iOS), OS X, watchOS operating systems, iCloud και Apple Pay.

Το ticker της, είναι AAPL και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $2,1 τρισ.

2. Microsoft 

H Microsoft ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα της τεχνολογίας software. H εταιρεία αναπτύσσει κατασκευάζει και εμπορεύεται προϊόντα και υπηρεσίες, όπως είναι τα Windows Οperating Systems, Microsoft Office Suite, Internet Explorer και Edge. Επίσης κατασκευάζει τις παιχνιδομηχανές Xbox και τους touchscreen υπολογιστές Microsoft Surface.

Το ticker της, είναι MSFT και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $1,84 τρισ. 

3. Visa

H Visa ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα της επεξεργασίας δεδομένων. Η Visa δραστηριοποιείται στο χώρο της μεταφοράς κεφαλαίων και πληρωμών προσφέροντας πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κάρτες καθώς και κάρτες δώρων.

Το ticker της, είναι V και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $457,5 δισ.

4. JPMorgan Chase

Η JPMorgan Chase & Co., ανήκει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στον τομέα των τραπεζών. Η τράπεζα που ιδρύθηκε το 1799, προσφέρει κατά βάση υπηρεσίες investment banking, asset management, private banking,  private wealth management, treasury services, παράλληλα με retail και commercial banking.

Το ticker της, είναι JPM και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $442,5 δισ.

5. Johnson & Johnson

H Johnson & Johnson ανήκει στον κλάδο της υγείας και στον τομέα των φαρμακευτικών. Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1886, παρασκευάζει και εμπορεύεται μια μεγάλη γκάμα φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων όπως είναι για παράδειγμα τα Band-Aid, Tylenol, Johnson’s baby products, Neutrogena, Clean & Clear, Acuvue και άλλα.

Το ticker της, είναι JNJ και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $436,1 δισ.

6. Walmart

Walmart ανήκει στον κλάδο των καταναλωτικών εταιρειών και στον τομέα των Hypermarkets και Super Centers. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη από την πλευρά του κύκλου εργασιών, με πάνω από 2,3 εκατ. εργαζόμενους σε 28 διαφορετικές χώρες.

Το ticker της, είναι WMT και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $393,4 δισ.

7. UnitedHealth Group

H UnitedHealth Group ανήκει στον κλάδο της υγείας και στον τομέα της διαχείρισης υπηρεσιών υγείας. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας και ασφαλιστικών υπηρεσιών.  Μέσω της United Healthcare παρέχει ιατρικές καλύψεις και αποζημιώσεις και μέσω της   Optum παρέχει πληροφοριακά δεδομένα και τεχνολογική υποστήριξη σρις υπηρεσίες υγείας. 

Το ticker της, είναι UNH και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $310,3 δισ.

8. Procter & Gamble

H Procter & Gamble ανήκει στον κλάδο των καταναλωτικών εταιρειών και στον τομέα της προσωπικής φροντίδας. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1837, παρασκευάζει και εμπορεύεται προϊόντα προσωπικής υγιεινής, προσωπικής και οικογενειακής φροντίδας, ομορφιάς, καλλωπισμού, καθώς και οικιακά και παιδικά είδη. 

Το ticker της, είναι PG και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $314,8 δισ.

9. Disney Disney

H Walt Disney Company ανήκει στον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας καις τον τομέα του κινηματογράφου και της ψυχαγωγίας.  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1923 και με τη σημερινή της μορφή δραστηριοποιείται στο χώρο του κινηματογράφου μέσω των  Walt Disney Studios και 21st Century Fox. Η δραστηριότητα της επεκτείνεται στα  Walt Disney parks, Disney Media Networks,  ABC broadcast network, Disney Channel, ESPN, A&E Networks, Freeform και στο νέο Disney+ video-on-demand.

Το ticker της, είναι DIS και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $334,8 δισ.

10. Home Depot

H Home Depot Inc. ανήκει στον κλάδο των καταναλωτικών εταιρειών και εμπορεύεται μέσω δικτύων λιανικής πώλησης, εργαλεία και είδη κατασκευών για οικιακή χρήση.

Το ticker της, είναι HD και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $303,4 δισ.

11. Verizon 

H Verizon Communications Inc. ανήκει στον κλάδο των επικοινωνιών και στον τομέα των ολοκληρωμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Αποτελεί ένα παγκόσμιο παίκτη στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, των ασύρματων δικτύων, του 5G, των οπτικών ινών, των ΜΜΕ, του ΙΟΤ και του security. 

Το ticker της, είναι VΖ και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $234,8 δισ. 

12. Intel 

H Intel Corporation ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα των ημιαγωγών. Δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εμπορία μικροεπεξεργαστών, ημιαγωγών και τεχνολογιών σχετικών με το ΙΟΤ, 5G και Cloud.

Το ticker της, είναι INTC και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $250,7 δισ.

13. Nike 

H Nike, Inc. ανήκει στον κλάδο των καταναλωτικών εταιρειών και των ειδών πολυτελείας και εξειδικεύεται στα αθλητικά είδη ένδυσης και υπόδησης.

Το ticker της, είναι NKE και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $224,2 δισ.

14. Merck & Co. 

Η Merck & Company, Inc., ή Μerck Sharp & Dohme, ή MSD, ανήκει στον κλάδο της υγείας και στον τομέα των φαρμακευτικών. Ιδρύθηκε το 1891 στις ΗΠΑ, όμως σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Γερμανίας στο χώρο των φαρμάκων, των εμβολίων, των βιολογικών θεραπειών και των ζωικών φαρμάκων.

Το ticker της, είναι MRK και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $190,8 δισ.

15. Coca-Cola

H Coca-Cola, ανήκει στον κλάδο των καταναλωτικών εταιριών και στον τομέα των αναψυκτικών. Ιδρύθηκε το 1886 και μερικά από τα πιο δυνατά brand names που διαθέτει είναι η Coca-Cola, Diet Coke, Fanta και η Sprite.

Το ticker της, είναι ΚΟ και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $216,3 δισ.

16. Salesforce

H Salesforce.com, Inc. ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα των εφαρμογών (apps). Παρέχει υπηρεσίες σε περιβάλλον cloud για CRM, platforms-as-a-service, για marketing και για apps.

Το ticker της, είναι CRM και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $222,9 δισ.

17. Cisco

H Cisco Systems Inc. ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα των επικοινωνιακών λύσεων. Αναπτύσσει και κατασκευάζει hardware για δίκτυα και τηλεπικοινωνιακό τεχνολογικό εξοπλισμό. Εξειδικεύεται στο ΙΟΤ και στο domain security.

Το ticker της, είναι CSCO και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $193 δισ.

18. Chevron

H Chevron Corporation ανήκει στον ενεργειακό κλάδο και στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Δραστηριοποιείται σε πάνω από 180 χώρες στον χώρο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των διυλιστηρίων, της μεταφοράς καυσίμων και της παραγωγής ενέργειας.

Το ticker της, είναι CVX και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $182,1 δισ.

19. McDonald’s

H McDonald’s ανήκει στον καταναλωτικό κλάδο και στον τομέα των εστιατορίων. Ιδρύθηκε το 1949 και σήμερα διαθέτει πάνω από 36,900 σημεία πωλήσεων, σε 100 χώρες εξυπηρετώντας πάνω από 69 εκατ. πελάτες.

Το ticker της, είναι MCD και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $159,6 δισ.

20. Honeywell

H Honeywell, ανήκει στον βιομηχανικό κλάδο και εξειδικεύεται στην αεροδιαστημική, στην τεχνολογία υλικών κατασκευής, στην τεχνολογία υλικών και στις λύσεις ασφάλειας παραγωγικότητας. 

Το ticker της, είναι ΗΟΝ και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $139,9 δισ.

21. Amgen

H Amgen, ανήκει στον κλάδο της υγείας και στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμάκων για εξειδικευμένες θεραπείες μέσω παρέμβασης στην τεχνολογία του DNA.

Το ticker της, είναι AMGN και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $136 δισ.

22. Boeing

H Boeing ανήκει στον βιομηχανικό κλάδο και στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής. Ιδρύθηκε το 1916 και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών, δορυφόρων, πυραύλων και οπλικών συστημάτων.

Το ticker της, είναι ΒΑ και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $122,5 δισ.

23. IBM

H ΙΒΜ ανήκει στον κλάδο της τεχνολογίας της πληροφορικής και στον τομέα τω συμβουλευτικών υπηρεσιών.  Δραστηριοποιείται σε πάνω από 170 χώρες στο χώρο του hardware, του software και της παροχής συμβουλών.

Το ticker της, είναι ΙΒΜ και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $107 δισ.

24. Caterpillar

H Caterpillar ανήκει στον βιομηχανικό κλάδο καις τον τομέα των μηχανημάτων κατασκευών. Είναι η ηγέτιδα κατασκευάστρια, οχημάτων κατασκευών, εξορύξεων, ηλεκτρομηχανών και έχει 4 θυγατρικές τις Cat, Cat Financial, Cat Reman και Cat rental, για να καλύπτει όλες τις ανάγκες των πελατών της.

Το ticker της, είναι CAT και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $109 δισ.

25. Goldman Sachs

H Goldman Sachs Group, Inc. ανήκει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στον τραπεζικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1869 προσφέρει κατά βάση, υπηρεσίες investment banking, asset management, private banking,  private wealth management, treasury services, prime brokerage και securities underwriting.

Το ticker της, είναι GS και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $106 δισ.

26. American Express

H American Express Company, ή Amex, ανήκεις τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στον τομέα της καταναλωτικής χρηματοδότησης. Ιδρύθηκε το 1850 και σήμερα προσφέρει υπηρεσίες τουρισμού, καρτών και ψηφιακών πληρωμών.

Το ticker της, είναι ΑΧΡ και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $101,8 δισ.

27.3M

Η 3M Company ανήκει στο βιομηχανικό κλάδο και στον κλάδο της τεχνολογίας. Στο αντικείμενο της εντάσσεται η αυτοκινητοβιομηχανία, οι επικοινωνίες, τα ηλεκτρονικά, η υγεία, η εξόρυξη, οι μεταφορές κλπ.  

Το ticker της, είναι ΜΜΜ και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $102 δισ.

28.Dow

H Dow Inc. είναι η μητρική εταιρεία της The Dow Chemical Company, της ηγέτιδας εταιρείας στο χώρο της χημικής βιομηχανίας.

Το ticker της, είναι DOW και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $43 δισ. 

29. Walgreens Boots Alliance

H Walgreens Boots Alliance, Inc. είναι η μητρική εταιρεία της Walgreens, Boots, που δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, με αντικείμενο την Παρασκευή φαρμάκων και τη χονδρική και λιανική πώληση τους μέσω μεγάλων αλυσίδων.

Το ticker της, είναι WbA και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $42,4 δισ.

30. Travelers

Η Travelers Companies, Inc., ανήκει στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στον τομέα των ασφαλειών. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς στις ΗΠΑ με δραστηριότητες στο ΗΒ, στην Κίνα, στην Ιρλανδία, στον Καναδά, στην Βραζιλία και στην Σιγκαπούρη.

Το ticker της, είναι TRV και η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα $37,3 δισ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.