Τραπεζικό «πάρτι» στο Χρηματιστήριο

Τραπεζικό «πάρτι» στο Χρηματιστήριο

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε θετικό έδαφος συνεχίζει να διαπραγματεύεται ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ενισχύεται 1,09% στις 646,43 μονάδες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επιστρέφει και πάλι στις τραπεζικές μετοχές, και τον τζίρο να διαμορφώνεται για την ώρα στα επίπεδα των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, ο γενικός δείκτης κινείται με θετικό πρόσημο, όπου μετά την ολοκλήρωση μιας ώρας, έφθασε έως και το υψηλό των 647,40 μονάδων. Παρά τις χαμηλές προσδοκίες που επικρατούν για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται και σήμερα ανοδικά, προεξοφλώντας μια πιθανή πολιτική συμφωνία, η οποία δεν θα επιτρέψει το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας το αργότερο έως τον Απρίλιο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Την «τιμητική» έχουν για ακόμη μία φορά οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες στα μέσα της συνεδρίασης διαπραγματεύονται κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, με τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη FTSE 25 να πραγματοποιούν ήπιες διακυμάνσεις. Στη σημερινή συνεδρίαση, ξεχωρίζουν πέραν των τραπεζικών μετοχών, οι μετοχές της ΔΕΗ, και των Ελληνικών Πετρελαίων, με τη δεύτερη να συγκεντρώνει το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών από τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί κέρδη 3,95%, στις 796,25 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό στις 798,82 μονάδες, με το σύνολο των μετοχών του κλάδου να διαπραγματεύεται με κέρδη, και με τον όγκο των συναλλαγών να εμφανίζεται για την ώρα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτόν της προηγούμενης συνεδρίασης. Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει η μετοχή της Εθνικής με 5,31%, η οποία έχει πραγματοποιήσει πακέτο 2.000.000 εκατ. τεμαχίων στη τιμή των €0,2375.

Μικτή εικόνα καταγράφεται στις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποιήσεις, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνει η μετοχή της ΔΕΗ με 2,62%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες να συνεχίζει να πραγματοποιεί αυτή της Grivalia Properties με 2,94%. Η συναλλακτική δραστηριότητα διατηρείται μέχρι στιγμής σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων η οποία έχει πραγματοποιήσει 112.438 χιλ. τεμάχια. Η μετοχή του ΟΠΑΠ πραγματοποίησε πακέτο 111.561 χιλ. τεμάχια στην τιμή των €8,1411, και της Motor Oil πακέτα 75.000 χιλ. τεμαχίων στην τιμή των €14,615 και €14,60.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα μέσα της συνεδρίασης, για την πλειοψηφία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 9,770% (-1,35%), και η δεκαετία στο 7,765% (-0,63%).

Πηγή:Investing.com

Σε τεχνικό επίπεδο, προσπάθεια να κινηθεί πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 645 μονάδων (γραμμή ΑΒ) καταβάλλει ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο διάγραμμα, διαπραγματευόμενος πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας σταθερά το σήμα αγοράς. Για ακόμη μία συνεδρίαση, προβληματισμός επικρατεί για τον πραγματοποιηθέντα όγκο, ο οποίος στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις παραμένει κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, καθιστώντας τις επόμενες κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία.

Η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στα €0,238 με κέρδη 5,31%, της Alpha Bank στα €1,83 με κέρδη 2,81%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,185 με κέρδη 5,11%, και της Eurobank στα €0,644 με κέρδη 4,0%.

Διαγράφηκαν τα πρωινά κέρδη, για τον Ελλάκτωρα, με τη μετοχή να υποχωρεί κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει κοντά στην ακύρωση του, και την αντίσταση στα €1,1597. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €1,11.

Συνεχίζεται και σήμερα η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, για την Γεκτέρνα, με τη μετοχή να δατηρεί με σήμα πώλησης, παραμένοντας πάνω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, και κάτω από αυτούς των πέντε και δέκα, με την αντίσταση στα €2,3786. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €2,28.

Ενισχύονται τα κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή, με τη μετοχή να συνεχίζει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και την αντίσταση στα €2,8988. Η μετοχή καταγράφει κέρδη 0,70% στα €2,88.

Αδυναμία να κινηθούν προς υψηλότερα επίπεδα, εμφανίζουν και σήμερα τα Folli Follie, με τη μετοχή να παραμένει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, πλησιάζοντας το επίπεδο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση στα €18,3514. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €17,59.
Ήπιες διακυμάνσεις σήμερα για την Ιντραλότ, με τη μετοχή να παραμένει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, διατηρώντας τον «χρυσό σταυρό», με την αντίσταση στα €1,2885. Η μετοχή παραμένει αμετάβλητη στα €1,17.

Η αξία των συναλλαγών βρίσκεται στα €23,48 εκατομμύρια, με την αξία των πακέτων στα €2,48 εκατομμύρια. Από τις μετοχές που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής πράξη, 44 κινούνται ανοδικά, 42 πτωτικά, και 26 παραμένουν αμετάβλητες.