Τραπεζικό πάρτι στο Χ.Α. έως +23% - Στα 120 εκατ. ο τζίρος

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, 18:35 - Τελευταία ενημέρωση: 22:27
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση βγαλμένη από τα... παλιά ήταν τελευταία του Φεβρουαρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να δεσπόζουν καταλυτικά σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις, κυριαρχώντας κατά κράτος και «επιβάλλοντας» τις 700 μονάδες, σε μια ημέρα όπου κορυφαία blue chips με καταλυτική επιρροή στο Γ.Δ. όπως Coca Cola HBC, OTE, ΕΛΠΕ, Jumbo, Motor Oil και Τιτάν έκλεισαν με απώλειες!

Ήταν μια συνεδρίαση απόλυτης τραπεζικής κυριαρχίας αλλά και μια συνεδρίαση που έδειξε – για άλλη μια φορά – το τι μπορεί να κάνει ο κλάδος – ατμομηχανή της αγοράς, αν και εφόσον αρχίσει και λύνει τα προβλήματά του, αν και εφόσον αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ της εξυγίανσης χαρτοφυλακίων και επιστροφής στην κανονικότητα.

Νέος νόμος Κατσέλη, νέα πτώση στα ομόλογα, αναδίπλωση short θέσεων, αλλά και – πιθανότατα – προεξόφληση αναβάθμισης στην αυριανή ετυμηγορία του οίκου Moody's είναι οι κυρίαρχοι καταλύτες που λιγότερο ή περισσότερο έφεραν το τραπεζικό πάρτι.

Αύριο λοιπόν είναι η ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου Moody’s με την αγορά να δείχνει ότι ίσως έχουμε την περιβόητη αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα. Άλλωστε, αν υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αμέσως θα ακολουθήσει αναβάθμιση των τραπεζών, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις προοπτικές του κλάδου.

Σήμερα λοιπόν ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 120,13 εκατ. ευρώ και ήταν μακράν ο ισχυρότερος όχι μόνο του 2019 αλλά όλων των τελευταίων μηνών, ενώ – θυμίζουμε – τη Δευτέρα είχαμε επίσης ισχυρή επίδοση με τζίρο στα 84 εκατ. ευρώ, κάτι που καθιστά την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη μακράν την πιο πλούσια συναλλαγών ως τώρα.

Από τα 120,13 εκατ. ευρώ του τζίρου, τα 69 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες, ενώ από τα 75,22 εκατ. τεμάχια του όγκου, τα 63,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες! Η Alpha Bank κυριάρχησε με τζίρο 24,11 εκατ. ευρώ και όγκο 19,76 εκατ. τεμάχια, η Εθνική διακίνησε 21,24 εκατ ευρώ, η Eurobank 14 εκατ. ευρώ με όγκο 21,5 κατ. τεμάχια και η Πειραιώς έκανε 9,59 εκατ. ευρώ τζίρο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 707,51 μονάδες με άνοδο 1,76%, σε μια συνεδρίαση που είχε χαμηλό στο άνοιγμα στις 693,11 μονάδες (-0,31%) και υψηλό στις 712,23 μονάδες (+2,44%) λίγο μετά τις 15:10 μ.μ.

Σύμφωνα με κάποιους, ένας από τους λόγους της εκτόξευσης του τζίρου σήμερα είναι και η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που θα ισχύσει από την προσεχή Δευτέρα, και παρ' ότι δεν υπάρχουν «ελληνικές» αλλαγές, εντούτοις πιθανότατα έγιναν κάποιες κινήσεις αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίων.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, με δηλώσεις του στο Liberal απέδωσε την εκτόξευση των συναλλαγών στο ισχυρό short squeeze. Όσοι είχαν ισχυρές θέσεις short αναγκάζονται να τις κλείσουν άτακτα και πανικόβλητα, βλέποντας ότι η αγορά παίρνει δρόμο για πάνω, ενώ υπάρχουν και θετικές προεξοφλήσεις, που ίσως αλλάξουν ακόμη περισσότερο το momentum.

H αυριανή και οι επόμενες συνεδριάσεις φυσικά θα πιστοποιήσουν τόσο την ποιότητα της σημερινής ανόδου όσο και την αξιοπιστία του ράλι των τραπεζών.

Η Πειραιώς κυριάρχησε για ακόμη μια συνεδρίαση φτάνοντας να κλειδώσει στο limit up δύο ώρες πριν το τέλος της συνεδρίασης φτάνοντας έως το 1,30 ευρώ, ενώ στο τέλος έκλεισε με ράλι +23% στην τιμή των 1,23 ευρώ! Μάλιστα ενεργοποιήθηκε – λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων – και ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έχει «διπλώσει» και με το παραπάνω από το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό των 0,57 ευρώ.

Η Εθνική ενισχύθηκε κατά 9,28%, η Eurobank +9,05%, η Alpha Bank +6,90%, ενώ η Attica Bank ενισχύθηκε κατά 12,54%. Στο χώρο των blue chips – πλην των ισχυρών που προαναφέρθηκαν ότι πιέστηκαν – ¦ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ+4,50%, ευνοείται από την αύξηση των συναλλαγών), Grivalia Properties +4,36% λόγω της συγχώνευσης με τη Eurobank, Μυτιληναίος +2,34%, ΟΛΠ +2,85%, ΟΠΑΠ +1,24% και Fourlis +2,26%.

Στο χώρο του Mid Cap υπήρξαν μεικτές τάσεις, ενώ με άνοδο έκλεισαν οι MIG, Intralot, Intrakat και Intracom Holdings, J&P Άβαξ και Cenergy Holdings. Στο σύνολο της αγοράς 58 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν, συσχετισμός μάλλον πολύ κατώτερος συγκριτικά με το ράλι του Γ.Δ. και των τραπεζών. Το ενδιαφέρον σχεδόν «κλειδώθηκε» στις τράπεζες σήμερα.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα