Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη 0,95% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το γενικό δείκτη να βρίσκεται στις 626,37 μονάδες έπειτα από την ανακοίνωση των Alpha Bank και Eurobank με την γνωστή εταιρεία KKR και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης όσον αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και την αναβάθμιση της μετοχής της Alpha Bank από τη UBS, αλλά και της μετοχής του ΟΠΑΠ από την Morgan Stanley.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, έπειτα από τη συμφωνία των Alpha-Eurobank με ΚΚR και EBRD, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος αυτής κινήθηκε με κέρδη άνω του 1%, χωρίς όμως ωστόσο να καταφέρει να βρεθεί σε νέα υψηλά έτους υποχωρώντας στο τέλος κάτω από τις 630 μονάδες. Το θετικό κλίμα ήρθε να ενισχύσει και η αναβάθμιση της μετοχής της Alpha Bank από την UBS σε αγορά, καθώς και η αναβάθμιση της μετοχής του ΟΠΑΠ από την Morgan Stanley σε equal weight (απόδοση ίση με αυτή της αγοράς) αυξάνοντας παράλληλα και την τιμή στόχο για τη μετοχή στα €7,2 από €5,5.

Με κέρδη 3,71% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τραπεζικός δείκτης, με τις μετοχές του κλάδου να κλείνουν χαμηλότερα των ενδοσυνεδριακών υψηλών, σε μια συνεδρίαση όπου ο όγκος ήταν σαφώς αυξημένος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, με το μεγαλύτερο όγκο να πραγματοποιείται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με 63,553,912 τεμάχια (με πακέτο 33,000,000 τεμαχίων).

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή των Jumbo να πραγματοποιεί τα μεγαλύτερα κέρδη με 3,92%, ενώ αυξημένη κινητικότητα υπήρξε στη μετοχή της Γεκ Τέρνα με 1,021,904 τεμάχια χωρίς την πραγματοποίηση κάποιου πακέτου.

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, με τη διετία να διαμορφώνεται στο 9,075% και τη δεκαετία στο 7,388%.

Σε τεχνικό επίπεδο ο γενικός δείκτης προσπάθησε για ακόμη μία φορά να προσεγγίσει το κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, όπως παρατηρούμε στο παρακάτω εβδομαδιαίο γράφημα, με το σήμα αγοράς να παραμένει από τα τέλη Μαρτίου διατηρώντας τη δυναμική του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα €0,296  με κέρδη 2,42%, της Alpha Bank στα €2,30 με κέρδη 5,50%, της Τράπεζας Πειραιώς στα €0,289 με κέρδη 3,21%, και της Eurobank στα €1,07 με κέρδη 2,88%.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα η μετοχή του Ελλάκτωρα με τη μετοχή να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα και διακοσίων ημερών. Η μετοχή εμφάνισε και σήμερα σημάδια αδυναμίας να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, με τη στήριξη να βρίσκεται στα €1,3069. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 3,65% και έκλεισε στα €1,32.

Αυξημένη κινητικότητα σήμερα για για τη μετοχή της Γεκ Τέρνα, με τη μετοχή να πραγματοποιεί όγκο 1,021,904 τεμαχίων, ενώ κατάφερε να ολοκληρώσει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών με την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,8668. Η μετοχή έκλεισε στα €1,81 με κέρδη 1,12%.

Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε στην έναρξη της συνεδρίασης, με τη μετοχή να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στην υπέρ αγορασμένη ζώνη με τον RSI στο 71,86, διατηρώντας παράλληλα το «χρυσό σταυρό», με την αντίσταση να βρίσκεται στα €3,0329. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 1,36% και έκλεισε στα €2,98.

Κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα και διακοσίων ημερών ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση η μετοχή της Grivalia Properties, με τη μετοχή να μην μπορεί να διασπάσει ανοδικά την πλευρική κίνηση που πραγματοποιεί από τις 11 Απριλίου με τη στήριξη να βρίσκεται στα €7,3945. Η μετοχή παρέμεινε αμετάβλητη στα €7,55.

Συνεχίστηκε και σήμερα η αδυναμία να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα η μετοχή της Βιοχάλκο, με τη μετοχή να απομακρύνεται από την υπέρ αγορασμένη ζώνη και τη στήριξη να βρίσκεται στα €1,3275. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 0,70% και έκλεισε στα €1,41.

Ο τζίρος ολοκληρώθηκε στα €103,98 εκατομμύρια με την αξία των πακέτων στα €27,24 εκατομμύρια. Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει σήμερα πράξη, 61 κινήθηκαν ανοδικά, 33 πτωτικά και 149 παρέμειναν αμετάβλητες.