Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τραπεζική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Με κέρδη +2,07% έκλεισε ο γενικός δείκτης στις 590,26 μονάδες υποβοηθούμενος από τις μετοχές των ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ.

Σε μια συνεδρίαση όπου στο ξεκίνημα της υπήρξαν ήπιες και επιλεκτικές κινήσεις, προς το μέσον της συνεδρίασης εμφανίστηκαν πιέσεις σε πολλές από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να περάσει σε αρνητικό πρόσημο. Χρειάστηκε η ανοδική αντίδραση των μετοχών της ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ ώστε κλείσει σε θετικό έδαφος ο γενικός δείκτης (λόγω των νέων σταθμίσεων στο γενικό δείκτη από 22,72% και 12,6% αντίστοιχα).

Το σημερινό ενδιαφέρον εστιάστηκε στην μετοχή της ΕΤΕ, καθώς σήμερα τέθηκαν προς διαπραγμάτευση οι 8,911δισ. μετοχές που προέρχονται από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Όπως ήταν αναμενόμενο από την έναρξη της συνεδρίασης εμφανίστηκαν πιέσεις στην μετοχή η οποία χωρίς να καταφέρει να συμπληρώσει μία ώρα διαπραγμάτευσης «κλείδωσε» στο limit down με ανεκτέλεστο 38 εκατομμύρια τεμάχια.

Και στην περίπτωση της μετοχής της ΕΤΕ διακρίναμε δύο περιπτώσεις πιέσεων:

- Ότι η αγορά αποτιμά χαμηλότερα την μετοχή και γι' αυτό δέχεται πιέσεις με την είσοδο των νέων μετοχών και


- Ότι κάτοχοι των ανταλλάξιμων ομόλογων που αποδέχθηκαν στο σύνολο τους την προσφορά της τράπεζας, προτιμούν το ρευστό και γι' αυτό ρευστοποιούν σε όποια τιμή βρουν διαθέσιμο αγοραστικό όγκο.

Η μετοχή της ΔΕΗ δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, ύστερα από την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποσπάσει από την εταιρεία τον ΑΔΜΗΕ και να τον πουλήσει, φθάνοντας μέχρι και τον -9%. Αποσπώντας τον ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ η εταιρεία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα μείωσης των assets της, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω χαμηλότερα επίπεδα την μετοχή. Στο εβδομαδιαίο γράφημα το επίπεδο στήριξης της μετοχής βρίσκεται στο 61,8% του Fibonacci στα €2,7716. Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα €3,83 με απώλειες -4,01%. 

Για ακόμη μία φορά το ελληνικό χρηματιστήριο αποδεικνύεται τράπεζο-κεντρικό, καθώς με την αλλαγή στάθμισης των μετοχών της ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ κατάφερε ο γενικός δείκτης να αντισταθμίσει τις απώλειες των υπόλοιπων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της ΑΛΦΑ έκλεισε με κέρδη +8,29% στα €2,35, ενώ η μετοχή της ΕΥΡΩΒ στα €0,986 με άνοδο +6,34%.

Και στην σημερινή συνεδρίαση με την πρώτη ευκαιρία εμφανίστηκαν εντολές πώλησης, αποδεικνύοντας πως υπάρχουν θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία θέλουν την «απεμπλοκή» τους από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Να υπενθυμίσουμε πως το πολιτικό ρίσκο δεν έχει εκλείψει από την Λεωφόρο Αθηνών, καθώς πολλά φλέγοντα θέματα μετατέθηκαν για το νέο έτος.

Ο τζίρος αρκετά υψηλός στα €175,5 εκατομμύρια και μάλιστα «καθαρός» αφού τα πακέτα ήταν στο 5,43% επί του συνολικού τζίρου.

Οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση πιθανόν να αποτελέσει ευκαιρία ρευστοποίησης για κάποια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η αντίσταση για τον γενικό δείκτη παραμένει στις 608 μονάδες.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν κάνει πράξη, 36 κινήθηκαν ανοδικά, 54 πτωτικά ενώ 165 παρέμειναν αμετάβλητες.