Τράπεζες: Ποιος θα πληρώσει τα λεφτά που λείπουν από το τραπέζι;

Τράπεζες: Ποιος θα πληρώσει τα λεφτά που λείπουν από το τραπέζι;

Το καμπανάκι που κτύπησε η επικεφαλής του SRB, του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης Τραπεζών, σχετικά με την προετοιμασία των τραπεζών για το νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων του 2021 και τον χειρισμό τους από τις διοικήσεις των τραπεζών, περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τις τραπεζικές εξελίξεις, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της αύξησης των κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ. Και αυτά, θα προστεθούν στα πάνω από 25 δισ. ευρώ παγωμένα δάνεια, που έχουν προκύψει από το πρώτο κύμα του κορονοϊού, που αφορούν δάνεια 400.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε προγράμματα αναστολής πληρωμών, μέχρι το τέλος του 2020.

Η επικεφαλής του SRB, διαφώνησε με την πρόταση του επικεφαλής της εποπτείας της ECB, για τη δημιουργία ενός δικτύου «κακών τραπεζών» για τη διαχείριση της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, εμφανίστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ανάγκη για παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες, μέσω ενός ειδικού καθεστώτος για την «εξυγίανσή» τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ECB, το ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας, θα ξεπεράσει το αντίστοιχο της κρίσης του 2008, που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman Brothers και στην πλήρη ανατροπή των τότε δεδομένων του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το ποσό υπολογίζεται στα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Το πως θα ξεπεραστεί αυτός ο κίνδυνος του τραπεζικού οικοσυστήματος, που θα μπορούσε εύκολα να λάβει συστημικό χαρακτήρα, μένει να απαντηθεί. Κυβερνητικά μέτρα, κρατικές εγγυήσεις, δευτερογενείς αγορές κόκκινων δανείων, ίδρυση μιας κεντρικής πανευρωπαϊκής bad bank, ίδρυση εθνικών τοπικών bad banks, δημιουργία bad bank ανά τράπεζα;

Το αρνητικό σημείο είναι, ότι υπάρχει απόκλιση στις απόψεις που εκφράζονται, διαφωνίες στα προγράμματα που παρουσιάζονται και το βασικότερο είναι ότι το καίριο ερώτημα, που είναι το «ποιος θα πληρώσει τα λεφτά που λείπουν από το τραπέζι», παραμένει αναπάντητο. Οι μέτοχοι; Τα κράτη; Οι φορολογούμενοι; Οι επενδυτές; Ποιος;

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.