Τράπεζες και πετρέλαιο ώθησαν τη Wall Street

Τράπεζες και πετρέλαιο ώθησαν τη Wall Street

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες της Wall Street, βρίσκοντας «στήριγμα» στον τραπεζικό τομέα και στο πετρέλαιο, το οποίο ενισχύθηκε με το μεγαλύτερο ημερήσιο ποσοστό σε διάστημα επτά ετών. Ωστόσο, οι δείκτες εμφάνισαν απώλειες για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

Τα κέρδη του Dow ενισχύθηκαν από το «ράλι» της JP Morgan Chase & Co. κατά 8,3% και της Goldman Sachs Group κατά 3,9%. Η μετοχή της JPMorgan ανήλθε 8,3%, έπειτα από την αγορά από τον διευθύνοντα σύμβουλο 500.000 μετοχών της τράπεζας έναντι 26 εκατ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις τραπεζικές μετοχές. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Deutsche Bank, καθώς ανακοίνωσε πως προχωρά σε επαναγορά ομολόγων σε ευρώ και δολάρια ύψους 5,4 δισ. δολαρίων, στην προσπάθειά της να εξανεμίσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 35,69 μονάδων ή 2% στις 1.864,77 μονάδες, αλλά ολοκλήρωσαν την εβδομάδα κατά 0,8% χαμηλότερα. Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε 313,66 μονάδες ή 2% και διαμορφώθηκε στις 15.973,84 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,4%. Ο Nasdaq Composite κατέγραψε άνοδο 70,67 μονάδων ή 1,7% στις 4.337,51 μονάδες, κλείνοντας την εβδομάδα με πτώση 0,6%.

Σημειώνεται πως το selloff αυτής της εβδομάδας οδήγησε την Πέμπτη τον S&P σε χαμηλό δύο ετών, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει 9%.

Κέρδη άνω του 12% κατέγραψαν οι τιμές του αργού πετρελαίου την Παρασκευή, έχοντας «βυθιστεί» σε χαμηλό 13 ετών μια ημέρα νωρίτερα, καθώς μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής έφερε πάλι στο προσκήνιο τις ελπίδες για μια συντονισμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

«Η Ευρώπη εμφάνισε κέρδη, ιδιαίτερα οι τράπεζες, και αυτό φαίνεται πως έδωσε θετική ώθηση στις τραπεζικές μετοχές στις ΗΠΑ», ανέφερε ο John Carey της Pioneer Investment Management στη Βοστόνη. Το κλίμα βελτίωσε επίσης ή ενδυνάμωση της καταναλωτικής δαπάνης τον Ιανουάριο, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κατά 0,1% σε δημοσκόπηση του MarketWatch, ενώ η μείωση του Δεκεμβρίου κατά 0,1% αναθεωρήθηκε ανοδικά σε αύξηση 0,2%.

Αντίθετα, «βουτιά» 1,1% εμφάνισαν οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον Ιανουάριο εξαιτίας για άλλη μια φορά των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Αυτή η μείωση ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε από τον Αύγουστο, ενώ το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων κατέγραψε πτώση 6,2% στο σύνολο του προηγούμενου έτους. Εξαιρουμένων των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων μειώθηκαν κατά 2,9%.

Οι αμερικάνικες εξαγωγές δεν βρέθηκαν σε καλύτερη κατάσταση. Οι τιμές των εξαγόμενων προϊόντων μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιανουάριο και η μείωση για το 2015 έφτασε το 5,7%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκαν οι αγρότες καθώς το κόστος των γεωργικών εξαγωγών κατέγραψε βουτιά 12,7% από τον Ιανουάριο του 2015 στον Ιανουάριο του 2016.

Στον κλάδο των επιχειρήσεων, η Groupon Inc. σημείωσε κέρδη άνω του 26%, καθώς τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Ο χρυσός, ενισχύθηκε πάνω από 50 δολάρια την Πέμπτη, ενώ σήμερα έχασε 8,40 δολάρια, σημειώνοντας ωστόσο την καλύτερη εβδομάδα από το Δεκέμβριο του 2008.

Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,52% έναντι του ευρώ και κατά 0,88% έναντι του γεν.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες ολοκλήρωσαν με κέρδη, με τους κλάδους της ενέργειας και της εξόρυξης να καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη ενώ ακολουθεί ο τραπεζικός κλάδος. Το κλίμα ήταν πιο υποτονικό στις ασιατικές αγορές.