Τράπεζες και ΕΛΠΕ στην πρώτη γραμμή – Ξέμειναν από καύσιμα τα blue chips

Τράπεζες και ΕΛΠΕ στην πρώτη γραμμή – Ξέμειναν από καύσιμα τα blue chips

Μπορεί η πρώτη ματιά στις οριακές απώλειες του Γενικού Δείκτη να μην είναι απόλυτα κατατοπιστική (-0,13% στις 910,21 μονάδες), ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ενδείξεις πως οι επενδυτές κλειδώνουν μέρος των κερδών στα περισσότερα blue chips πέριξ των 900 μονάδων και κάθε βήμα υψηλότερα θα γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία. Στο κόκκινο η πλειονότητα των μετοχών, αλλά με ισχυρά αντίβαρα τα ΕΛΠΕ, τις τραπεζικές μετοχές και την πληροφορική, με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

H σημερινή συνεδρίαση είχε ουσιαστικά δύο όψεις. Η θετική πλευρά της είναι πως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά υψηλότερα των 910 μονάδων ανακαλύπτοντας έναν νέο πρωταγωνιστή στη μετοχή των ΕΛΠΕ (+5,44% στα 6,20 ευρώ) μετά και τις ανακοινώσεις για τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου, καθώς και στη σημαντική ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών. Ο τραπεζικός δείκτης (+2,87% στις 635,72 μονάδες) έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Μαρτίου 2020, δίνοντας σήμα πως μπορεί να έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου, ακόμη κι αν ένα μέρος της αγοράς κινηθεί διορθωτικά το επόμενο διάστημα.

Με εξαίρεση την Πειραιώς που υποχώρησε σήμερα κατά 12% στα 2,20 ευρώ, η Eurobank είχε τη δεύτερη ισχυρότερη επίδοση στον FTSE 20 με άνοδο 3,85% στα 0,8360 ευρώ και τζίρο 15,3 εκατ. ευρώ, η Alpha ενισχύθηκε κατά 2,12% στα 1,3470 ευρώ με συναλλαγές 21,6 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική έκλεισε με κέρδη 2,98% στα 2,62 ευρώ και συναλλαγές 11,644 εκατ. ευρώ.

Στην οριακά θετική μεταβολή του FTSE Large Cap (+0,06% στις 2.215,65 μονάδες) συνέβαλλε επίσης η άνοδος τόσο του ΟΤΕ (+1,43 στα 14,22 ευρώ), όσο και της Motor Oil (+1,59%) με τη μετοχή της ΕΧΑΕ να συμπληρώνει την φτωχή επτάδα των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έκλεισαν με άνοδο.

Η δεύτερη όψη της αγοράς ήταν οι ρευστοποιήσεις και οι σημαντικές απώλειες που κατέγραψε μια σειρά από τίτλους που πάτησαν απότομα φρένο στην ανοδική τους κίνηση. Μεταξύ αυτών, η ΔΕΗ βρέθηκε να υποχωρεί πάνω από 4% μέχρι τα 8,87 ευρώ, για να κλείσει τελικά με απώλειες 3,13% στα 8,98 ευρώ, η Lamda πιέστηκε 3,25% χαμηλότερα, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΠΑΠ είχαν απώλειες άνω του 2%, ενώ μεταξύ 1% έως 2% υποχώρησαν μεταξύ άλλων οι ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, κ.α

Υψηλά για τα δεδομένα της αγοράς τα επίπεδα των συναλλαγών στα 96,1 εκατ. ευρώ με πάνω από τα μισά να αφορούν στις τράπεζες, ενώ στο σύνολο της αγοράς η σχετική κυριαρχία των πωλητών αποτυπώθηκε στην μεγάλη διαφορά των πτωτικών έναντι των ανοδικών τίτλων (65 έναντι 44).

Γενικά μιλώντας, τίποτα δεν άλλαξε στη μεγάλη εικόνα, καθώς ο Δείκτης κινείται εντός συσσώρευσης μεταξύ 906 και 919 μονάδων, όντας σαφέστατα ανοδικός σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, τα συμπεράσματα μεταβάλλονται αξιολογώντας επιμέρους μετοχές, καθώς έχει παρατηρηθεί εδω και καιρό ότι πλήθος αυτών όχι μόνο υπεραποδίδουν έναντι του Γενικού αλλά σημειώνουν νέα υψηλά, είτε ιστορικά, είτε πολυετή.

Σήμερα, όπως και όλο αυτό το διάστημα, είχαν την τιμητική τους οι μετοχές της τεχνολογίας, Η/Υ και λογισμικού. Χθες είδαμε Space  (+18,95%), ΒΥΤΕ (+ 12,7%), Ιλυδα (+15%), Infoquest (+8,91%) και Ideal (+6,79%), και σήμερα, εκτός από τις Ιλυδα (+11,30%) και Ideal (+9,75%) κινήθηκαν επιθετικά οι Entersoft (+6.05%) και Epsilon Net (+6.39%). Έχει επισημανθεί δε ότι ο κλάδος εν συνόλω βιώνει ίσως την πιο μεστή περίοδο, καθώς τα υπερκέρδη από τις μετοχές πραγματικά σχετίζονται με την πορεία (και την προσδοκία για μελλοντική πορεία) των εταιριών.

Αξιομνημόνευτο παραμένει το αυριανό …πάρτυ υποδοχής που αναμένουμε για τη μετοχή της τράπεζας της Πειραιώς, κατά τον αρχικό σχεδιασμό της διαδικασίας ΑΜΚ. Η κρισιμότητα επιρρωννύεται από δύο μεταβλητές: πρώτον το πολύ μεγάλο μέγεθος των νεοεισερχόμενων κεφαλαίων εν είδει μετοχών, τουλάχιστον συγκριτικά με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας προ της ΑΜΚ, και δεύτερον την πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ της τιμής της ΑΜΚ (1,15 ευρώ) όπου αγόρασαν οι «νέοι» μέτοχοι και της -πλασματικής- τιμής στο ταμπλό (2,20 ευρώ, -12%).

  Μια ιδέα πήραμε από το αντίστοιχο κλείσιμο του ΣΜΕ Ιουνίου (1,64 ευρώ), και ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα, τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των ενδιαφερόμενων είναι μεγάλα (περ. 40%) οπότε είναι λογικό να εμφανιστούν μεγάλα κύματα πωλητών. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν τελικά η αγορά που δεν συμμετείχε στην ΑΜΚ λόγω των δικαιωμάτων προτίμησης 1:24 θα θέλει να πάρει το υπόλοιπο 75% των δηλωθέντων κεφαλαίων από το ταμπλό, ώστε απορροφώντας τους κερδοσκόπους, θα οδηγήσει την τιμή της μετοχής στα ύψη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι όγκοι συναλλαγών αύριο θα υπερολλαπλασιαστούν και η νευρικότητα θα είναι υπέρμετρη.