Τράπεζες και ΔΕΗ στήριξαν το Γ.Δ. πλησίον των 850 μονάδων 

Τράπεζες και ΔΕΗ στήριξαν το Γ.Δ. πλησίον των 850 μονάδων 

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Συνεδρίαση καταφανούς απόσυρσης των πωλητών και εύκολης επικράτησης των αγοραστών ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στο Γενικό Δείκτη να πλησιάσει ξανά το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων και να κλείσει στο υψηλό ημέρας, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη για τις επόμενες συνεδριάσεις. 

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών που κατήλθε στα 55,68 εκατ. ευρώ και ήταν η μικρότερη των είκοσι συνεδριάσεων που έχουν γίνει μετά τις ευρωεκλογές, στοιχείο που δείχνει ότι οι ισχυροί τήρησαν στάση αναμονής, χωρίς μεγάλες πρωτοβουλίες. 

Έτσι, ο λόγος της ανόδου σήμερα ήταν πρωτίστως η απόσυρση των πωλητών παρά το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, κάτι που μαρτυράται από τον τζίρο, αν και σε ορισμένους τίτλους υπήρξαν αγορές που έκαναν τη διαφορά. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849,35 μονάδες με άνοδο 1,27%, ενώ κινήθηκε μόνιμη σε θετική τροχιά, έχοντας χαμηλό στις 840,84 μονάδες (+0,25%) και υψηλό στις 849,69 μονάδες. 

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.168,89 μονάδες με άνοδο 1,05%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 770,00 μονάδες με άνοδο 2,53%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.298,25 μονάδες με άνοδο 1,62%. 

Εξ αρχής της συνεδρίασης ξεχώρισαν οι ΔΕΗ και Εθνική που ενισχύθηκαν σε ποσοστό 8,43% και 5,06% αντίστοιχα, με τη δεύτερη να αντιδρά μετά την πτώση 10% της περασμένης εβδομάδας, με φόντο τις διαδικασίες για έκδοση ομολόγου όπως έκανε πρόσφατα η Πειραιώς. 

Καλή εικόνα είχε και η Alpha Bank που ενισχύθηκε κατά 3,98%, ενώ στον ευρύτερο Large Cap κέρδη άνω του 2% είχαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Motor Oil και Viohalco, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ. Πτωτικά στο χώρο του FTSE 25 έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines, EXAE, ΑΔΜΗΕ, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή. 

Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 6% είχε η Intracom Holdings, άνω του 5% κέρδισε η Attica Bank, ενώ σημαντική άνοδο είχαν τίτλοι όπως MIG, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Νηρέας, Ικτίνος, Intrakat, AS Company, Intralot, Κέκροπας, Κρι Κρι και AVAX. Πτωτικά έκλεισαν Παπουτσάνης, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, ΙΑΣΩ, MLS και Πλαίσιο.  

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Κλωστ. Ναυπάκτου, Ελγέκα, Inform Λύκος, Αττικές Εκδόσεις, Εβροφάρμα και Δρομέας. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Καραμολέγκος, Φιερατέξ, Ίντεργουντ, Forthnet, Κτήμα Λαζαρίδη, Space Hellas, Frigoglass, Byte Computer, Αλουμύλ και ΑΕΓΕΚ. Στο σύνολο της αγοράς 68 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 43 που υποχώρησαν.