Βουτιά σε ευρωαγορές, Wall λόγω πανδημίας - Στις 943 μονάδες οι απώλειες του Dow

Βουτιά σε ευρωαγορές, Wall λόγω πανδημίας - Στις 943 μονάδες οι απώλειες του Dow

Τραντάζονται τα παγκόσμια χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων, μετά και την ανακοίνωση για μερικό lockdown της Γερμανίας τον Νοέμβριο, αλλά και τις επικείμενες σημερινές ανακοινώσεις Μακρόν για σκληρότερα μέτρα στην Γαλλία.

Στον απόηχο της είδησης ότι η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησε με τα ομοσπονδιακά κρατίδια για επιβολή μερικού lockdown, ο δείκτης DAX έφτασε να βυθίζεται ακόμη και πάνω από 5%, ενώ λίγες ώρες πριν το διάγγελμα Μακρόν ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έφτασε να χάνει άνω του 4,3%.

Στις ΗΠΑ ο Dow Jones απώλεσε 943 μονάδες ή 3,46%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,53% και αμφότεροι έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όσο για τον τεχνολογικό Nasdaq κατέγραψε  απώλειες 3,73%. Η κατάσταση στις ΗΠΑ θυμίζει ξανά τους προηγούμενους μήνες με τα ημερήσια κρούσματα να αυξάνονται με μέσο όρο 71.832 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins. Κάποιες πολιτείες επαναφέρουν συγκεκριμένα μέτρα lockdown, ενώ ο αριθμός νοσηλευομένων έχει αυξηθεί τουλάχιστον 5% σε 36 πολιτείες

Παρόμοια εικόνα έντονης υποχώρησης επικράτησε και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, όπου στη Βρετανία ο FTSE 100 έχασε 2,55%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 3%, και ο ΙΒΕΧ 35 στην Μαδρίτη κατέγραψε πτώση επίσης άνω του 2,66%. Στη Γαλλία ο CAC ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 3,37%.

Σε μία μετά την άλλη στις ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση επιδεινώνεται και απαιτεί ακόμη πιο σοβαρά μέτρα, γεγονός που απεικονίζεται στις αγορές, μετά και χθεσινές δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Είναι πλέον απαραίτητα τα πρόσθετα μέτρα ώστε να σταματήσει το νέο κύμα λοιμώξεων. Και θα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα σε όλη τη Γερμανία», είχε δηλώσει χθες ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Σήμερα δε, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 5, η καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ ήρθε σε συμφωνίας κατά τη σύνοδο είχε με τους επικεφαλής των κρατιδίων, προκειμένου για να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 2 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στη Γαλλία αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μακρόν κατευθύνεται προς την επιλογή ενός γενικού lockdown, στην προσπάθειά του να αναχαιτίσει την αναζωπύρωση του ιού.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταγράφουν επίσης αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, ενώ ηπειρωτική Κίνα ανακοίνωσε επίσης τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων σε διάστημα άνω των δύο μηνών.