Τουρκική λίρα: Νέο ιστορικό χαμηλό υπό το βάρος του πληθωρισμού

Τουρκική λίρα: Νέο ιστορικό χαμηλό υπό το βάρος του πληθωρισμού

Έσπασε το φράγμα και των 8,90 λιρών/δολάριο η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το αμερικανικό καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην ανορθόδοξη οικονομική του πολιτική, την ώρα που ο πληθωρισμός έφτασε μία ανάσα από το 20% τον Σεπτέμβριο. Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 8% μέσα στον τελευταίο μήνα και οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη πτώση στους επόμενους μήνες.

Σήμερα, η τουρκική λίρα σημειώνει πτώση άνω του 0,6% φτάνοντας έως τις 8,93 λίρες/δολάριο που είναι νέο ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε στο 19,58% το μήνα που μας πέρασε, που είναι υψηλό 2,5 ετών, έναντι 19,25% τον Αύγουστο. Ο πληθωρισμός στην τουρκική οικονομία είναι τετραπλάσιος από το στόχο του 5% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, όμως ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να απορρίπτει την επιλογή αύξησης των επιτοκίων.

Το κόμμα του Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπο με ιστορικά χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις καθώς και με τη δυσαρέσκεια των πολιτών που βλέπουν το κόστος διαβίωσης να αυξάνεται κάθε μήνα που περνάει. Όμως ο ίδιος πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και ασκεί πολιτικές πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να τα μειώσει.