Το υψηλό έξι ετών κράτησε ο χρυσός

Το υψηλό έξι ετών κράτησε ο χρυσός

Το υψηλό των έξι ετών που κατέγραψε την Τετάρτη, κράτησε ο χρυσός αφού στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κατάφερε να ανακάμψει εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Νωρίτερα, οι τιμές του πολίτιμου μετάλλου υποχωρούσαν καθώς οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνταν ανοδικά μετά τις χθεσινές απώλειες που ήταν αποτέλεσμα της αντιστροφής στην καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στους επενδυτικούς κύκλους για ενδεχόμενη νέα ύφεση, στηριζόμενοι από τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα.

Οι λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ ενισχύθηκαν τον Ιούλιο κατά 0,7%, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,3%. Παράλληλα, αύξηση παρουσίασε και η παραγωγικότητα της εργασίας στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,3%, υπερβαίνοντας επίσης τις προσδοκίες. 

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, η σημερινή ανακοίνωση της Κίνας ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν η Ουάσιγκτον επιβάλλει, όπως προγραμματίζει, δασμούς σε πρόσθετα αγαθά που εισάγει από την Κίνα, αξίας 300 δισ. δολαρίων, καταδεικνύει ότι οι εμπορικές διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου παραμένουν.

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός σημείωσε νέα μικρή άνοδο 3,40 δολαρίων ή 0,2% και έκλεισε στα 1.531,20 δολάρια ανά ουγγιά. ενώ αντίθετα το ασήμι, δεν μπόρεσε να ανακάμψει πλήρως και έτσι το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου έκλεισε τη συνεδρίαση κατά 6,6 σεντς ή 0,4% χαμηλότερα, στα 17,214 δολάρια ανά ουγγιά.