Το στοίχημα της εβδομάδος με βασικούς συντελεστές τη Fed, τον OPEC και τη Moderna

Το στοίχημα της εβδομάδος με βασικούς συντελεστές τη Fed, τον OPEC και τη Moderna

Τι μας είπε ο Κεντρικός τραπεζίτης της FED κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS; Ότι παρά την εκτίναξη της ανεργίας, η οποία αναμένεται «να κυμανθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ του 20% και του 25% ενώ η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο ενδέχεται να φθάσει ακόμα και το 20 και το 30%», οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια ακόμη Μεγάλη Ύφεση, καθώς αναμένει σταθερή ανάκαμψη το β' εξάμηνο του έτους, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα του κορονοϊού και με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει εμβόλιο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του Πάουελ, οι αγορές ήταν φυσικό να γιορτάσουν τις ανακοινώσεις που ακολούθησαν από το μέτωπο του εμβολίου.

Η Moderna, η οποία ειδικεύεται στα επονομαζόμενα εμβόλια m-RNA –είχε επισημανθεί από την στήλη μαζί με το remdesivir στα τέλη του Φεβρουαρίου- ανακοίνωσε ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή φάσης 1 τη Δευτέρα.

Δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση -43η μέρα - τα επίπεδα των αντισωμάτων που αναστέλλουν τον ιό στην ομάδα των 15 ατόμων που πήρε δόση των 25 μικρογραμμαρίων, είχαν ανέλθει σε επίπεδα που γενικά παρατηρούνται σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Η ομάδα των 15 ατόμων που πήρε δόση των 100 μικρογραμμαρίων είχε αντισώματα που υπερέβησαν σημαντικά τα επίπεδα των ασθενών που έχουν αναρρώσει, ενώ οι 8 στους 45 συμμετέχοντες ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της covid-19 σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας.

Η μόνη παρενέργεια σύμφωνα με την εταιρεία είναι ότι στις δύο πρώτες ομάδες (με δόση 25mg και 100 mg) παρουσιάστηκε ερυθρότητα γύρω από την περιοχή όπου οι άνθρωποι έκαναν το εμβόλιο.(σ.σ: Στην τρίτη ομάδα- επίσης 15 ατόμων- που πήρε δόση 250 mg υπήρξαν παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση, αλλά παροδικές).

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η φάση 2 των κλινικών δοκιμών –περί της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου- και μέσα στον Ιούλιο αναμένεται η φάση 3.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι δεδομένων των ειδικών συνθηκών, προφανώς η φάση 3 που διαρκεί συνήθως από 2- 4 χρόνια με τις μελέτες να συνεχίζονται φυσικά και μετά την διάθεση του εμβολίου σε ευρύ πληθυσμό, θα συρρικνωθεί χρονικά, όπως και οι υπόλοιπες φάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, ανέφερε ότι ήδη η εταιρεία επενδύει για να αυξήσει την παραγωγή, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των δόσεων που μπορεί να παράγει.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι τα εμβόλια mRna δημιουργούνται γρηγορότερα και είναι φθηνότερα από τα συμβατικά εμβόλια.

Να υπενθυμίσουμε όμως και κάτι άλλο: Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, η συρρίκνωση του χρόνου διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών συνεπάγεται και ρίσκα.

Λοιποί παράγοντες αισιοδοξίας

Αισιόδοξα μηνύματα όμως είχαμε και από τον Mohammad Barkindo, γ.γ. του OPEC, ο οποίος δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι οι προοπτικές για το πετρέλαιο το β΄ εξάμηνο του έτους μοιάζουν πιο ελπιδοφόρες, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ οι περικοπές στην παραγωγή έχουν αρχίσει να πιάνουν τόπο με τον όγκο των εκατομμυρίων βαρελιών που παρέμεναν αποθηκευμένα σε δεξαμενόπλοια που πλέουν ανά τον κόσμο να δείχνει ήδη τάση συρρίκνωσης.

Δεδομένου ότι η κατανάλωση πετρελαίου και των παραγώγων αυτού είναι ένας από τους πιο ισχυρούς δείκτες όσον αφορά την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, να αναφέρουμε ότι έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα και από την Κίνα, η ζήτηση της οποίας αρχίζει να προσεγγίζει τα προ-Covid επίπεδα, με το Brent να πλησιάζει μετά την επιβεβαίωση της στήριξης των 28,50 δολαρίων /βαρέλι, την επόμενη αντίσταση του πέριξ των 36 δολαρίων/βαρέλι.

Άλλη μια αισιόδοξη νότα χτες είχαμε και από τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών. Ο δείκτης της NAHB σημείωσε άνοδο 7 μονάδων από την ιστορική βουτιά του Απριλίου στις 30 μονάδες. Απέχουμε κατά πολύ βέβαια από τις 70 μονάδες του Μαρτίου και είναι νωρίς να πούμε ότι επέστρεψε η εμπιστοσύνη κατασκευαστών στις ΗΠΑ, αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι έγραψε τα χαμηλά του, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ως εκ τούτου, η χτεσινή μέρα έφερε τον δείκτη DAX για άλλη μια φορά στην είσοδο του ανοδικού του καναλιού- ο γαλλικός δείκτης CAC απέχει ακόμα- ενώ όλα δείχνουν ότι σύντομα τα στοιχήματα των long/short θα κορυφωθούν, καθώς η μητέρα των αγορών επαναπροσέγγισε τις 2940 μονάδες και όλα δείχνουν ότι θα τεστάρει την κρίσιμη ζώνη των 3015-3030 μονάδων.

Τα μεγαλύτερα στοιχήματα φυσικά διαδραματίζονται στις μετοχές των εταιρειών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, όπως οι εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρων, οι αεροπορικές, οι μεταφορικές κλπ.

Σημειωτέον όμως ότι τα όποια στοιχήματα φαίνεται να γίνονται με γερές αντισταθμίσεις. Ο χρυσός χτες ενδοσυνεδριακά έδωσε νέο υψηλό πέριξ των 1765 δολαρίων/ουγγιά.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.