Το στοίχημα της ανόδου για το Χρηματιστήριο

Το στοίχημα της ανόδου για το Χρηματιστήριο

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Οριακά χαμηλότερα των 870 μονάδων έκλεισε την Παρασκευή το χρηματιστήριο καταγράφοντας επίσης οριακή πτώση (-0,60% στις 869,38 μονάδες) και αφήνοντας τα «σπουδαία» για το διάστημα που ακολουθεί, όπου θα κριθεί και το στοίχημα της ανόδου. Παρά τις διακυμάνσεις η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου κρίνεται θετική για την αγορά, τόσο από τις ειδικές ενδείξεις στις τράπεζες, όπου υπάρχουν αγοραστές, όσο και από την κινητικότητα σε ισχυρά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κατά τους αναλυτές, εφόσον διατηρηθεί το momentum, ο επόμενος στόχος είναι η διάσπαση του ορίου των 900 μονάδων, και η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την επίτευξή του. Στις κεντρικές προϋποθέσεις περιλαμβάνεται η θετική αποδοχή των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η επενδυτική κινητικότητα που διαγράφεται με σαφήνεια στον ορίζοντα, η διατήρηση του καλού κλίματος στα ομόλογα, και η …αποφυγή εκπλήξεων από τις ξένες αγορές. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εφόσον το χρηματιστήριο «κερδίσει» το στοίχημα των 900 μονάδων, θα διαθέτει πλέον τις προοπτικές να κινηθεί αρκετά υψηλότερα, και όχι με τη δυσκολία της τελευταίας περιόδου. Κατά τους ίδιους, πάντως, και δεδομένης της μεταβλητότητας, το κρίσιμο θα είναι ο Γενικός Δείκτης να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 20 ημερών ακόμη και στην περίπτωση μιας διόρθωσης.

Παρά τη μικρή πτώση της Παρασκευής η εβδομάδα που πέρασε ήταν θετική και για τον τραπεζικό κλάδο (με ενδεικτική την άνοδο της Eurobank) με «ικανοποιητικό» αγοραστικό ενδιαφέρον, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε την Δευτέρα από «γνωστά κέντρα». Οι τζίρος στις τράπεζες πάντως παρέμεινε χαμηλός χτες, καθώς το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε και σε «βαριά χαρτιά» του ΧΑ, ιδιαίτερα από τον κλάδο της ενέργειας, για τον οποίο, όλως τυχαίως έδειξε ενδιαφέρον και ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου που βρέθηκε στην Αθήνα. Έτσι εμφανίστηκαν αυξημένες συναλλαγές σε Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, και ΑΔΜΗΕ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, που διατήρησε το θετικό πρόσημο για την εβδομάδα, η χθεσινή ημέρα ήταν θετική, πέραν της Eurobak, για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα και ΑΔΜΗΕ. Πιέσεις για τους υπόλοιπους, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι οι ενδείξεις παραπέμπουν σε μια πρόσκαιρη διολίσθηση συγκεκριμένων μετοχών για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό σενάριο δείχνει να κερδίζει έδαφος και οι συνεδριάσεις των πρώτων ημερών της επόμενης εβδομάδας θα είναι απολύτως ενδεικτικές.