7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Το στοίχημα ενάντια στη μεταβλητότητα κάνει comeback με εργαλείο τα ETF

Το στοίχημα ενάντια στη μεταβλητότητα κάνει comeback με εργαλείο τα ETF

Ένα νέο στοίχημα που στο παρελθόν υπήρξε δημοφιλές αλλά πολλοί εγκατέλειψαν μετά την απότομη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς τον περυσινό Μάρτιο επιστρέφει στο προσκήνιο στη Wall Street.

Πρόκειται για ένα trade που ποντάρει ενάντια στη μεταβλητότητα της αγοράς.

Το ενεργητικό του ΕΤF ProShares Short VIX, ενός δημοφιλούς εργαλείου ενάντια στα σκαμπανεβάσματα της αγοράς έχει διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο ενώ οι επενδυτές γράφουν κέρδη επίσης από θέσεις που ποντάρουν αντίθετα σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποδίδουν όταν η μεταβλητότητα αυξάνεται.

Θέσεις short στο ΕΤF της Βarclays, το iPath Series B S&P 500 VIX που χρησιμοποιεί futures είχαν απόδοση 48%.

Το να ποντάρεις κόντρα στη μεταβλητότητα ήταν δημοφιλής στρατηγική στους μήνες που προηγήθηκαν της πανδημίας COVID-19 μέχρι τη στιγμή που οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν και η μεταβλητότητα εκτοξεύτηκε όταν τα κρούσματα της νόσου εξαπλώθηκαν στον πλανήτη.

Τώρα, πάνω από ένα χρόνο μετά, μερικοί επενδυτές επανέρχονται στο trade αυτό. Η μεταβλητότητα έχει υποχωρήσει σταθερά με τον δείκτη S&P 500 να έχει ανακάμψει 90% από το χαμηλό του Μαρτίου 2020 ενώ το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης VIX, βρίσκεται σε χαμηλό 15 μηνών.

Ο λόγοι που ενισχύουν την πεποίθηση των επενδυτών ότι η μεταβλητότητα της αγοράς θα είναι περιορισμένη έχουν να κάνουν με την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την τονωτική νομισματική της πολιτική παρά την πρόσφατη επιτάχυνση του πληθωρισμού αλλά και τα δημοσιονομικά πακέτα της αμερικανικής κυβέρνησης για να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επίσης, οι επενδυτές δεν βλέπουν καταλύτες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας. Η πρόοδος με τους  εμβολιασμούς έχει συμβάλλει στη μείωση των κρουσμάτων κορoνοϊού και στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας καθώς η οικονομία ανοίγει για τα καλά.

Η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα είναι εστιασμένη στα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας την Παρασκευή για περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ. Η ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα.

Το να ποντάρεις κόντρα στη μεταβλητότητα είναι μια στρατηγική που ενέχει ρίσκο γιατί μια αναταραχή μπορεί να συμβεί απρόβλεπτα, όπως τον Φεβρουάριο του 2018, όταν μια απότομη πτώση των μετοχών επέφερε σημαντικό χτύπημα στα προϊόντα που ήταν short στη μεταβλητότητα.

Αρκετές επενδυτικές τράπεζες έχουν προβλέψει ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να δει μεγαλύτερες αναταράξεις τους επόμενους μήνες καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κορυφωθεί.

Η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Deutsche Bank συγκαταλέγονται σε αυτές που βλέπουν μετωπικούς ανέμους να έρχονται.

Στις ΗΠΑ οι ροές χρήματος στα ETF έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ φέτος. Οι λόγοι έχουν να κάνουν με την κούρσα του χρηματιστηρίου και την προτίμηση πολλών επενδυτών για παθητική προσομοίωση δεικτών αντί για προϊόντα ενεργητικής διαχείρισης που προσπαθούν να πετύχουν καλύτερες αποδόσεις από τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Γύρω στα $324 δισ εισέρρευσαν σε ETF το πρώτο τετράμηνο φέτος, αύξηση 180% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Συγκριτικά, τα αμοιβαία κεφάλαια είχαν εισροές $318 δισ, πτώση 58%.

Εκτός από τις χαμηλότερες προμήθειες, τα ETF σημείωσαν καλύτερες αποδόσεις από πολλά αμοιβαία κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης τα τελευταία χρόνια.

Το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία στα κεφαλαιακά κέρδη έχει επίσης τονώσει τις ροές προς τα ΕΤF σε σχέση με τα αμοιβαία κεφάλαια.

Τα περισσότερα ETF ακολουθούν παθητική διαχείριση και κατά συνέπεια πραγματοποιούν λιγότερες αγοραπωλησίες σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια και άρα υπόκεινται σε λιγότερους φόρους στην υπεραξία που πετυχαίνουν.