Το σκεπτικό των υποβαθμίσεων

Το σκεπτικό των υποβαθμίσεων

Έχουμε πλέον όλοι εμπεδώσει ότι η ξαφνική παύση της οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσαν τα μέτρα σε παγκόσμια σχεδόν βάση έναντι να περιοριστεί η μετάδοση του Covid-2019 θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση φέτος. Η στήλη δεν θα μπει στο παιχνίδι του υπολογισμού ποσοστών, καθότι σε αυτή τη φάση και με την έλλειψη ορατότητας που έχουμε όσον αφορά καίριες συνισταμένες της επιδημίας, το οποιοδήποτε νούμερο είναι κυριολεκτικά μετέωρο.

Ας φτάσει η επιδημία στην κορύφωση της και ας πάρει εν συνεχεία φθίνοντα ρυθμό και τότε θα είναι καιρός να μετρήσουμε την ζημιά.

Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι η στάση εμπορίου και η μείωση της ρευστότητας θα πλήξουν την πιστοληπτική ικανότητα για αρκετές επιχειρήσεις . Η γραμμή των Κεντρικών Τραπεζών -και ορθώς- είναι να κρατηθούν πάση θυσία οι πιστωτικές γραμμές ανοιχτές. Παρά τους τόνους όμως του χρήματος που επιστρατεύεται για να αποφύγουμε τα χειρότερα, εντούτοις οι πιο αδύναμες εταιρείες ίσως να μην αποφύγουν την χρεοκοπία. Αν δε η καμπύλη της επιδημίας δεν πάρει εντός εύλογου χρόνου φθίνουσα πορεία, τα προβλήματα ενδεχομένως να ξεφύγουν του όχι και τόσο «στενού» κύκλου των αδύναμων κρίκων.

Η S&P Global εκτιμά ότι το ποσοστό των χρεοκοπιών επιχειρήσεων μπορεί να ξεπεράσει και το 10% τους επόμενους 12 μήνες.

Η Fitch από τη μεριά της προειδοποιεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμα και υποβαθμίσεις κρατών, αν κάποιες κυβερνήσεις δεν λάβουν επαρκή μέτρα εξυγίανσης.

Τα δημοσιονομικά στοιχεία των κυβερνήσεων θα αποτελέσουν ένα από τα στοιχεία της αξιολόγησης του πιστωτικού αντίκτυπου των συμπληρωματικών φορολογικών μέτρων. Ο οικονομικός αντίκτυπος του κορονοϊού σε συνδυασμό με τα παρεπόμενα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες από το μέσο όρο πράξεις αξιολόγησης για κρατικές οντότητες το 2020, υποστηρίζει η Fitch σε έκθεση της που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Τρίτη.

Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί μάλιστα ότι οι καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις κρατών θα είναι πιο έντονες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά μετά την κρίση του 2009, ενώ το δημοσιονομικό ιστορικό των κρατών θα είναι ένα στοιχείο στο οποίο θα βασιστεί η αξιολόγηση του πιστωτικού αντίκτυπου των συμπληρωματικών δημοσιονομικών μέτρων, που αρκετά κράτη θα αναγκαστούν να λάβουν ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού. Τα μέτρα αυτά όπως είναι λογικό θα επιβαρύνουν τη δημοσιονομική θέση κρατικών οντοτήτων και θα οδηγήσει σε υποβαθμίσεις αξιολογήσεων.

Έχει σημασία στο σημείο αυτό να διεισδύσουμε λίγο περισσότερο στη μέθοδο που θα γίνουν εφεξής οι νέες αξιολογήσεις από την Fitch, καθότι μέσα από αυτό το σκεπτικό μπορούμε να προβλέψουμε την μελλοντική ετυμηγορία της για πολλά κράτη.

Στο τρέχον περιβάλλον, ο οίκος θα συνεχίσει να αξιολογεί τις δημοσιονομικές πρωτοβουλίες με βάση τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη. Να σημειώσουμε ότι στα ανεπτυγμένα κράτη, οι αυτόματοι σταθεροποιητές που συνδέονται με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης ή την ύφεση είναι εγγενώς κυκλικοί, και ως εκ τούτου με λιγότερη επιρροή στην αξιολόγηση. Αντ 'αυτού, η Fitch θα εστιάσει σε συμπληρωματικά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι τα μέτρα για την αναγκαία στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των οικονομικών τομέων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κάμψη που προκαλεί ο Covid-2019.

Με την πιθανότητα να υιοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός συμπληρωματικών φορολογικών μέτρων σε ένα ευρύ φάσμα οικονομιών, οι αποφάσεις για το κατά πόσον τέτοια μέτρα θα πρέπει να επηρεάζουν τις αξιολογήσεις, θα καθοδηγούνται εν μέρει από το ιστορικό των κυβερνήσεων στη δημοσιονομική εξυγίανση κατά τη διάρκεια ευνοϊκότερων οικονομικών περιόδων.

Αυτή η τελευταία παράμετρος η αλήθεια είναι ότι δεν μας «βολεύει» ιδιαίτερα, καθότι δεν διαθέτουμε τον πρότερο «έντιμο βίο», αλλά από την άλλη, οι επιδόσεις μας στον τωρινό μαραθώνιο ίσως λειάνουν την εικόνα.

* Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.