Σφυροκοπούν τις αγορές τα σενάρια για lockdown και το σκάνδαλο για το ξέπλυμα 2 τρισ. δολαρίων

Σφυροκοπούν τις αγορές τα σενάρια για lockdown και το σκάνδαλο για το ξέπλυμα 2 τρισ. δολαρίων

Την μεγαλύτερη βουτιά από τον Ιούνιο στις ευρωπαικές αγορές πυροδοτεί ένας συνδυασμός ακραίας αβεβαιότητας που προκαλούν οι απειλές για lockdowns και το σκάνδαλο ξεπλύματος 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε απώλειες της τάξης του 3% με τον τραπεζικό τομέα να βουτάει στο 6%.

Κακό είναι το κλίμα και στις ΗΠΑ τόσο γιατί στο σκάνδαλο με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος πρωταγωνιστούν μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, τόσο επειδή 42 ημερες πριν τις εκλογές η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα είναι μεγάλη και ενισχύεται από την πολιτική διάσταση της επιλογής του διαδόχου της ανωτάτης δικαστού Γκίνσμπεργκ. 

Σε αυτό το κλίμα προστίθενται οι νεότερες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο κορονοϊός δεν έχει «φύγει» και συνεχίζει να σκοτώνει σχεδόν 50.000 ανθρώπους την εβδομάδα, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για lockdowns, σε πλειάδα ευρωπαϊκών χωρών. 

Επί ευρωπαικού εδάφους, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρούσε νωρίτερα κατά 2,99%, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 2,92% και ο δείκτης του Λονδίνου επίσης καταγράφει πτώση κατά 3,27%.  Στον ευρωπαϊκό νότο, ο δείκτης του Ισπανίας κινούνταν πτωτικά κατά 3,47% και ο δείκτης του Μιλάνου επίσης υποχωρούσε κατά 3,14%.  Ο Euroxx Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 2,38%. 

Η ίδια αρνητική εικόνα επικρατεί και στη Wall Street καθώς η ανησυχία για ένα ενδεχόμενο lockdown λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ανησυχεί τους επενδυτές. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη πτώση του Dow Jones που στο ξεκίνημα χάνει 600 μονάδες. 

Οι μετοχές των Deutsche Banκ, (-6,74%), Standard Chartered (-4,65%), Barclays (-5,45%), Commerzbank (-3,59%), Danske Bank (-2,18%) και HSBC Holdings (-4,85%) καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, βρέθηκαν στην έκθεση που έδωσε η η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, σχετικά με «διευκολύνσεις» που παρείχαν στη διακίνηση κεφαλαίων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, για παραπάνω από 20 χρόνια. Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται και πολλές αμερικανικές τράπεζες.