Το sell off στη Ν.Υ. και η συντριβή των επενδυτών στα Micro E- Mini futures

Το sell off στη Ν.Υ. και η συντριβή των επενδυτών στα Micro E- Mini futures

Στο οικονομικό ένθετο του φύλλου του Φιλελεύθερου της Παρασκευής, είχε γίνει αναφορά στα MicroE-minifutures, δηλαδή στα νέα μικρά συμβόλαια παραγώγων που ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στις 6 Μαϊου 2019. Τα συμβόλαια αυτά κοστίζουν το 1/10 των κλασσικών συμβολαίων παραγώγων Ε-mini, στους δείκτες S&P 500, Nasdaq100, Russell 2000 και DowJonesIndustrialAverage, οπότε είναι ιδιαίτερα προσιτά στους μικροεπενδυτές.

Είχε αναφερθεί πως η έναρξη της διαπραγμάτευσης τους, ταυτίζεται χρονικά με την επέτειο των εννέα ετών από το καταστροφικό FlashCrash στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και είχε τονισθεί η επικινδυνότητα αυτών των παραγώγων, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ως κερδοσκοπικοί μηχανισμοί από μικροεπενδυτές. Παράλληλα το Facebookείχε γεμίσει τις τελευταίες ημέρες από διαφημιστικές αναρτήσεις, από πληρωμένες καταχωρήσεις και από αναλύσεις αυτοδίδακτων ιδιωτών για τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται για τους μικροεπενδυτές από τα MicroE-minifutures. Η αναφορά του “Φ”, έκλεινε με μια παρομοίωση των MicroE-minifutures με καρμανιόλα, λόγω και της μόχλευσης που περιέχουν. Δηλαδή της χρήσης “δανεικών κεφαλαίων”, που διπλασιάζει και πενταπλασιάζει την έκθεση στον κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Οι μικροεπενδυτές που υπέθεσαν πως θα δύνανται με μικρά ποσά να συμμετέχουν κερδοφόρα στα χρηματιστηριακά δρώμενα της WallStreet, γνώρισαν και την σκοτεινή πλευρά των αγορών. Μέσα σε έξι ημέρες είδαν το MicroE-miniS&P 500 futureνα πέφτει κατά  4,65%, ποσοστό που εικοσαπλασιάζεται από τη μόχλευση 1 προς 20 και το MicroE-miniNasdaq 100futureνα υποχωρεί κατά 6,75%, ποσοστό που εικοσαπλασιάζεται λόγω της μόχλευσης 1 προς 20. Με δυο λόγια μέσα σε μια εβδομάδα, οι μικροεπενδυτές κατάπιαν το τυράκι και έπεσαν μέσα στη φάκα, χάνοντας το σύνολο του αρχικού τους χαρτοφυλακίου. Δυστυχώς τυχαίνει το λανσάρισμα νέων ελκυστικών προϊόντων να συμπίπτει σχεδόν πάντα με χρηματιστηριακές αναταράξεις ή με αναστροφή του κλίματος, αν θυμηθούμε και τι είχε γίνει στο χρηματιστήριο Αθηνών , όταν είχαν θεσπιστεί για πρώτη φορά τα παράγωγα