Το ράλι της ενέργειας περιόρισε τις απώλειες της Wall

Το ράλι της ενέργειας περιόρισε τις απώλειες της Wall

Ένα ράλι της τελευταίας στιγμής στον κλάδο της ενέργειας ήταν ικανό να περιορίσει τις απώλειες για τους τρεις βασικούς δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street. Ωστόσο η πρώτη μέρα της εβδομάδας επεφύλαξε σημαντικές απώλειες με τον S&P 500 να καταγράφει το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 22 μηνών και τον Dow Jones να φτάνει να χάνει μέχρι και 400 μονάδες.

Το πετρέλαιο για μια ακόμη ημέρα αποτέλεσε το βασικό ρυθμιστή της πορείας των δεικτών επιβεβαιώνοντας τη ρήση του επικεφαλής στρατηγικού αναλυτή της Wunderlich Securities, κ. Art Hogan πως «σας αρέσει ή όχι, το πετρέλαιο αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία»

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 178 μονάδες (1,10%) κλείνοντας στις 16.027 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 79 μονάδες (1,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 4.284 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε επίσης 27 μονάδες (1,58%) και έκλεισε στις 1.853 μονάδες.

Για τον Dow Jones, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν η Goldman Sachs Group Inc ( - 4,61%) και η Home Depot Inc ( -3,93%), ενώ για τον S&P 500 όλοι οι κλάδοι πλην της ενέργειας κατέγραψαν απώλειες. Ο Νasdaq κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε να χάνει πάνω και 3% αλλά στο τέλος περιόρισε και αυτός τις απώλειες.

Το αργό πετρέλαιο υπό το βάρος της ανησυχίας για την παγκόσμια πλεονασματική προσφορά έχασε 3,9% ή 1,20 δολάρια στα 29,69 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή των δύο τελευταίων εβδομάδων.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός εξαργύρωνε τη φήμη του ως «επενδυτικό καταφύγιο» φτάνοντας σε υψηλό σχεδόν οχτώ μηνών. Το πολύτιμο μέταλλο τερμάτισε τις συναλλαγές στα 1.197 δολάρια ανά ουγγιά.

Σε μια ημέρα που δεν ανακοινώθηκαν σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία, επενδυτές και αναλυτές προσπαθούσαν να «αποκρυπτογραφήσουν» το μήνυμα των στοιχείων για την ανεργία και τις καταστάσεις μισθοδοσίας που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή. Τα στοιχεία μπορεί να έδειξαν το χαμηλότερο επίπεδο ανεργίας τα τελευταία οχτώ χρόνια αλλά οι καταστάσεις μισθοδοσίας ενισχύθηκαν με μικρότερο των προσδοκιών ρυθμό γεγονός που δίχασε τους αναλυτές σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάθεση της προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας κ. Yellen στο Κογκρέσο την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο του Τόκιο ολοκλήρωσε με άνοδο την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς τα χρηματιστήρια της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Σιγκαπούρης, της Νέας Ζηλανδίας και της Σιγκαπούρης θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα λόγω εορτασμού του νέου κινεζικού έτους.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Hasbro κέρδισε 1,36% καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών τόσο σε επίπεδο κερδών όσο και πωλήσεων, καθώς εκτοξεύτηκαν από τα παιχνίδια της σειράς "Star Wars".

Την ίδια ώρα η μετοχή της BioCryst Pharmaceuticals Inc. κατρακύλησε κατά 71,01% μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας πως απέτυχε μια μελέτη ενός νέου φαρμάκου για τη θεραπεία μιας σπάνιας γενετικής πάθησης.