Το πρώτο road show εισηγμένων small caps διοργανώνει το Χ.Α.

Το πρώτο road show εισηγμένων small caps διοργανώνει το Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μπορεί η παρούσα συγκυρία να είναι εντελώς αρνητική για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις επενδύσεις γενικότερα, όμως από την πλευρά της η ΕΧΑΕ κάνει προσπάθειες εξωστρέφειας και «διαφήμισης» της αγοράς. Και ασφαλώς, ορθώς πράττει.
Πιο αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα Τρίτη και Τετάρτη 16-17 Οκτωβρίου, η ΕΧΑΕ διοργανώνει το 1ο Ετήσιο ATHEX Small Cap Conference, ένα καινούριο road show παρουσίασης και προβολής εγχώριων – μικρής κεφαλαιοποίησης – εισηγμένων εταιρειών.

Είναι κατά τα πρότυπα του 1ου ATHEX Mid-Cap Conference που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στις εγκαταστάσεις του χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη συμμετοχή αρκετών funds από το εξωτερικό, ενώ συμμετείχαν 16 εισηγμένες.

Αυτές οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να «φωτιστεί» και ο χώρος της μεσαίας και κυρίως μικρής κεφαλαιοποίησης, όπου τα τελευταία πολλά χρόνια, διέπεται από συμπτώματα χαμηλής εμπορευσιμότητας, μικρού ενδιαφέροντος και σχεδόν μηδενικής επιρροής στο ευρύτερο status quo της αγοράς.

Στην εκδήλωση αυτή θα είναι καλεσμένη όλη η εγχώρια επενδυτική κοινότητα, ενώ θα συμμετάσχουν 14 εισηγμένες εταιρείες από τη λεγόμενη μικρή (έως και πολύ μικρή) κεφαλαιοποίηση. Μάλιστα, θα είναι και τέσσερις εταιρείες από την Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. με στόχο να φωτιστεί και αυτός ο χώρος που παρουσιάζει σχεδόν μηδενική εμπορευσιμότητα.

Οι εταιρείες που θα δώσουν το παρών και θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους, είναι οι MLS Πληροφορική, Profile, Μύλοι Λούλοι, Π. Πετρόπουλος, Παπουτσάνης, Alpha Trust, Δρομέας, Paperpack, Intercontinental International, CNL Capital (η καινούρια εταιρεία που πρόσφατα εισήχθη στο Χ.Α.), ενώ από την Εναλλακτική Αγορά θα είναι οι Foodlink, Epsilon Net, Entersoft και Pefrormance Πληροφορική.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου roadshow, η διοίκηση κάθε εταιρείας θα κάνει παρουσίαση 50 λεπτών της επιχείρησης, με ένα μικρό ιστορικό, οικονομικά δεδομένα, projects που υλοποιεί ή συμμετέχει κ.λπ.

Να αναφέρουμε ότι στόχος της ΕΧΑΕ είναι να αναδειχθεί η νέα γενιά των εισηγμένων επιχειρήσεων που θα καταφέρουν να ανέβουν κλίμακα ισχύος και να συμπεριληφθούν στις μετοχές της μεσαίας ή και υψηλότερης κεφαλαιοποίησης. Άλλωστε, υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών όπως π.χ. Jumbo, Aegean Airlines, Σαράντης κ.α. που ξεκίνησαν από τα Small Caps και την Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. και πλέον εδώ και χρόνια αποτελούν μέλη της ελίτ και του FTSE 25.

Στόχος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου είναι να επανελκύσει στην αγορά Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, που είτε είχαν «καεί» στη χαμένη γενιά της φούσκας του ''99 και έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους, είτε καινούριους και νεότερους, που απλώς δεν έχουν την εξοικείωση και και την «τριβή» ώστε να προσεγγίσουν επενδυτικά την αγορά.

Την πρώτη ημέρα, την Τρίτη 16 Οκτωβρίου το roadshow θα ξεκινήσει από τις 10:00 το πρωί με τις πρώτες παρουσιάσεις, ενώ θα διαρκέσει έως τις 20:00 το βράδυ. Την Τρίτη θα γίνουν οι παρουσιάσεις των εταιρειών Πετρόπουλος, Παπουτσάνης, Paperpack, MLS, Epsilion Net, Alpha Trust, Μύλοι Λούλοι και Performance Technologies.

Τη δεύτερη ημέρα, την Τετάρτη 17/10 θα γίνουν οι παρουσιάσεις των CNL Capital, Entersoft, Foodlink, Intercontinental International, Δρομέα και Profile Software. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 17:30 μ.μ. την Τετάρτη.

Τι έγινε στο πρώτο road show για τα Mid Caps τον Απρίλιο

Όπως προαναφέρθηκε, τον περασμένο Απρίλιο έγινε το πρώτο road show της ΕΧΑΕ για τα Mid Caps του Χ.Α., στο οποίο συμμετείχαν 25 επενδυτικά funds και 70 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων από Λονδίνο και ΗΠΑ, ενώ πραγματοποιήθηκαν 350 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις διοικήσεις των 16 εισηγμένων.

Στόχος ήταν να φωτιστούν και οι εισηγμένες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και να γίνε ένα καλύτερο focus στον συχνά αδικημένο χώρο αυτής της συνομοταξίας μετοχών. Έναν χώρο που κρύβει... διαμάντια, όμως το γεγονός ότι οι όγκοι και οι τζίροι στην αγορά «καταδυναστεύονται» από τις τράπεζες και τα ισχυρά blue chips, πολλές φορές η υπόλοιπη αγορά μένει στο επενδυτικό περιθώριο.

Παρουσιάστηκαν εταιρείες με κεφαλαιοποίηση από 100 έως 500 εκατ. ευρώ, που στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται από καλά θεμελιώδη, ενώ αρκετές εξ αυτών διέπονται από ισχυρή εξωστρέφεια.

Σε εκείνο το road show συμμετείχαν και κάποιες εταιρείες από τον FTSE 25 όμως η μεγάλη πλειονότητα ήταν από τον Mid Cap. Πιο αναλυτικά, συμμετείχαν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ικτίνος, Intralot, Καράτζης, Κρι Κρι, ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis Συμμετοχών και Quest Συμμετοχών.

Η... μετάλλαξη του Χ.Α. και η προσπάθεια αναστροφής

Την τελευταία 15ετία με την απομάκρυνση των μικρών ιδιωτών επενδυτών από την αγορά, οι (υπερ)εξουσίες πέρασαν στους ξένους, οπότε σταδιακά υπήρξε μια μονοδιάστατη ροή ρευστότητας προς τις μετοχές που ήταν στο target group αυτών, δηλαδή στις τράπεζες και τα blue chips.

Με τον καιρό, όλη η ρευστότητα κατευθύνθηκε και σχεδόν «κλειδώθηκε» εν μέσω ενός ανακυκλούμενου σκηνικού στις μετοχές του FTSE και σε ελάχιστες άλλες, με παράλληλη απαξίωση (όλων) των υπολοίπων μετοχών. Έτσι, «αφυδατώθηκε» από ρευστότητα, εμπορευσιμότητα και κεφάλαια ολόκληρη η μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μοιραία, εδώ και χρόνια, έχει παγιωθεί μια κατάσταση όπου περίπου το 1/3 των μετοχών του Χ.Α. δεν ανοίγουν καν στο ταμπλό, για μήνες! Ακόμη και μετοχές εξαιρετικών εταιρειών, με καλά μεγέθη και συνεπές management, βλέπουν τις μετοχές τους πλήρως απαξιωμένες, με μηδενική εμπορευσιμότητα, για τους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω. Στην αλλαγή αυτής της μονοδιάστατης και μονοφασικής φυσιογνωμίας της αγοράς αποσκοπούν οι πρωτοβουλίες της διοίκησης του Χ.Α.